Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: Pixabay)
Družina | (foto: Pixabay)

Leto, ki ga bo zaznamovala družina

Slovenija | 03.01.2021, 07:10 Marjana Debevec

Leto, ki ga začenjamo, bo v Cerkvi zaznamovano z družino. Papež je namreč 8. decembra sklical Jožefovo leto, pred kratkim pa je napovedal, da se bo 19. marca začelo leto priprave na Svetovno srečanje družin. V tem času naj bi posebej poglabljali spodbudo Radost ljubezni.

Papež Frančišek je na praznik Svete družine napovedal leto razmišljanja ob njegovi spodbudi Radost ljubezni. Začeli ga bomo na praznik sv. Jožefa 19. marca in sklenili 26. junija 2022, ko se bo začelo 10. svetovno srečanje družin v Rimu. »Mislim, da je papežu povsem jasno, da bo svet obstal, če bo obstala družina. Zato pa je tako pomembno delo na tem. In on nam je res s to apostolsko spodbudo dal en velik zaklad, h kateremu se lahko vedno znova vračamo«, je za naš radio dejala Vilma Siter iz Družine in življenja ter dodala: »Karkoli on pove, je nekaj bistvenega. Včasih tako bistvenega, da nas preseneti, ker nam je ta stvar že samoumevna, on pa jo spet potegne ven iz samoumevnosti in jo pokaže kot zaklad«.

Zdi se, da papež na vse načine išče, kako bi podprl družino. Za celotno Cerkev je na praznik Brezmadežne razglasil tudi leto sv. Jožefa. »Njemu je Bog spregovoril v sanjah in on ni nič okleval. Vstal je in šel, sprejel je Marijo. Potem drugič, ko mu je bilo rečeno: 'Pojdi v Egipt', je vstal in je šel. Pobral je družino in šel. Ni se vprašal, ali bo tam našel službo, kaj če ne bodo našli pravega stanovanja tam in tako dalje. Ni se spraševal. On je na prvo besedo ubogal Božji glas. Jaz si želim, da bi mu bil vsaj malo podoben. Da bi prepoznal ta Božji glas«, pa je na vprašanje, kako ga nagovarja sv. Jožef odgovoril Dani Siter. Oba bosta gosta tudi torkove Družinske kateheze.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...