Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak (foto: www.ljudmilanovak.eu)
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak | (foto: www.ljudmilanovak.eu)

Ljudmila Novak: Evropski parlament je kljub pandemiji v letu 2020 delal dobro

Politika | 29.12.2020, 11:23 Alen Salihović

Ob sklepu leta smo se pogovarjali z evropsko poslanko iz vrst Evropske ljudske stranke/NSi Ljudmilo Novak. Ker je članica parlamentarnih odborov za okolje, zdravje in varnost hrane ter za promet in turizem nismo mogli mimo teh tem. Izrazila je veselje, da se je Evropska unija dobro soočila s pandemijo ter, da je državam na pomoč priskočila z izdatnimi finančnimi sredstvi.

»Razprave so nekoliko težje, ampak vseeno parlament deluje in mi potrjujemo vse pomembne dokumente. Tudi Evropska komisija je bila zelo aktivna. Pripravila je vrsto pomembnih odločitev za pomoč državam v času pandemije, za nabavo zdravil, cepiv, različne finančne pomoči in vse to je moral evropski parlament potrditi in to smo tudi naredili. Tako, da zaradi nas delo ni zastalo. Je pa bilo tega dela kar precej, kajti to aktualne razmete od nas tudi zahtevajo in seveda ljudje pričakujejo, da bomo aktivni,« je letošnje leto povzela poslanka iz vrst ELS Ljudmila Novak.

Logotip EPP/ELS
Logotip EPP/ELS © Logotip poslanske skupine Evropske ljudske stranke
Izrazila je zadovoljstvo, da je bil sprejet finančni okvir, da bodo tako države članice že s prvim januarjem lahko začele črpati sredstva za okrevanje po pandemiji. »Veseli me, da bo tudi Slovenija od tega dobila kar precej. Tako 6,5 milijard nepovratnih sredstev in pa 6 milijard ugodnih posojil. Sedaj je treba pripraviti dobre projekte,« meni ter opozarja, da je sredstva potrebno porabiti na transparentnem način. »Parlament je v pogajanjih zahteval tudi več denarja za raziskave, za program »Obzorje«, več za Erasmus+, tudi program namenjen izobraževanju izmenjave mladih, za zdravstvene namene, skratka dosegli smo to, da so nekateri programi bili okrepljeni. Hvala Bogu, da je končno prišlo do strinjanja tudi vseh držav in, da bo ta denar čim prej na razpolago.«

Dejala je še, da se je Evropska unija v času pandemije še bolj povezala. »Naenkrat smo spoznali, kako smo majhni, kako je vsaka država sama nemočna, kako smo po drugi strani povezani, kako so naše poti, gospodarske, osebne in še kakšne druge zelo prepletene in, da največ lahko naredimo skupaj,« je dejala.

Spregovorila je še o delu v omenjenih odborih, okrevanju turizma po pandemiji in skrbi Evropske unije za družino.

Politika, Sociala, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...