Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Milan Zver (foto: milanzver.eu)
Dr. Milan Zver | (foto: milanzver.eu)

Evropski poslanec Milan Zver: Dosegli smo veliko

Evropska Unija | 28.12.2020, 10:35 Petra Stopar

Po zadnjem letošnjem zasedanju Evropskega parlamenta smo se na Radiu Ognjišče v predprazničnem pogovoru na daljavo povezali tudi z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom. Leto 2020 je po njegovih besedah posebno, veliko se je spremenilo v delovanju evropskih ustanov, kljub temu pa so uspeli tudi na daljavo sprejeti ključne ukrepe, ne le za naslednjo evropsko finančno perspektivo, ampak tudi sveženj za okrevanje Evropske unije po pandemiji.

Dr. Zver je tudi stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+,ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. V letošnjem letuso se sklenila pogajanja med EP, Evropskim svetom in Evropsko komisijo o prihodnjem sedemletnem programu, ki so bila po besedah poslanca »dokaj trda, huda, napeta«. Ekipa dr. Zvera je bila med prvimi pogajalskimi ekipami EP, ki so dosegle politični dogovor.

»Na koncu lahko rečem, da smo dosegli veliko, okrog 26 milijard evrov, to je velik denar. S tem denarjem bomo lahko še bolj vključevali ’erasmusovce’ v razne oblike dela, prav tako pa smo vključili tri nove velike pobude, kot so evropske univerze, poklicni centri odličnosti in pa Odkrivaj EU. Slednji je znan program iz pilotnega obdobja, v katerem se vsak, ki je star 18 let, lahko poteguje za brezplačnovozovnico za vlak in lahko prosto potuje po Evropi,« je spomnil.

Poslanec Evropske ljudske stranke iz vrst SDS je komentiral tudi prizadevanja Evropske unije v boju proti pandemiji covida-19, vključno z nakupom in dobavo cepiva. »Mislim, da še nikoli nobena stvar ni tako močno povezala EU kot ravno ta kriza. Tudi za to žanjemo uspehe. To, da bomo že pred novim letom začeli cepiti, zlasti najbolj ranljive in najbolj nujno potrebne, je velik rezultat. In glavno načelo je, da nihče ne sme ostati zadaj. Torej, da se ne bi dogajalo, da nekatere države ali družbeni sloji dobijo cepivo, drugi pa ne. Vsak bi moral imeti načeloma enak dostop do cepiva,« je povedal.

Na vprašanje o tem, kaj prihod nove ameriške administracije pod vodstvom demokrata Josepha Bidena pomeni za prihodnost transatlantskih odnosov ZDA in EU, je odgovoril, da je prepričan, da bo nova administracija poskušala te odnose izboljšati. »Predvsem zato, ker so bili zadnja leta močno poškodovani,« je ocenil. V tem smislu je vesel, a poudarja, da je že administracija demokratov pred Trumpom, Obamova, naredila nekaj ključnih napak, ki so poslabšale naše odnose. »Predvsem na primer na področju trgovinskega sporazuma. To je bila velika napaka in jaz upam, da bosta obe strani pristopili k snovanju novega sporazuma,« je pojasnil.

Pogovoru, v katerem je evropski poslanec govoril tudi o prizadevanjih slovenske vlade za zajezitev širjenja virusa ter omilitev posledic epidemije v gospodarstvu in družbi, lahko v celoti prisluhnete.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...