Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Alenka in Igor Dekleva (foto: Osebni arhiv)
Alenka in Igor Dekleva | (foto: Osebni arhiv)

Naš gost: Alenka in Igor Dekleva

Naš gost | 02.11.2020, 13:57 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo gostili eminentna slovenska glasbenika pianista, člana klavirskega dua Dekleva. Igor Dekleva je bil dolgoletni predavatelj komorne klavirske igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani, koncertno je nastopal kot pianist solist ali v duu s svojo ženo, pianistko Alenko Dekleva.

Povod za srečanje v oddaji na Radiu Ognjišče je bil izid zgoščenke Canticum Slovenicum, na njej pa najdemo posnetke skladb, ki so nastali od leta 1981 do sedanjosti. Avtorji skladb so skladatelji Slavko Osterc, Anton Lajovic, Larisa Vrhunc, Primož Ramovš in seveda Igor Dekleva. Tri sklade z omenjene zgoščenke so bile napisane prav za Klavirski duo Dekleva, ki je sicer na svoji poustvarjalni poti krstil več kot 100 del slovenskih skladateljev.

Prisluhnite celotnemu posnetku oddaje Naš gost

V oddaji smo slišali kar nekaj anekdot, med drugim je Alenka Dekleva obudila spomin na prvi skupni nastop v Opatiji leta 1967. Takrat so skladatelji veliko eksperimentirali z zvokom in pianist, ki je nastopil pred njima je v klavirju „pozabil" vrsto zatičev, vijakov, celo steklenico. Ni jima preostalo drugega, kot da sta klavir najprej „očistila". Ob tem sta doživela aplavz, še preden sta odigrala prvo noto.

Igor Dekleva
Igor Dekleva © Osebni arhiv
V prvem delu pogovora je beseda tekla o koncertni in poustvarjalni karieri. V več kot 40-letnem delovanju sta se s koncerti, recitali, nastopi z orkestri, snemanji za radio in televizijo predstavila v Sloveniji, vseh republikah nekdanje Jugoslavije in številnih evropskih državah, ZDA, v Afriki in Aziji.

Pogovor se je nadaljeval o njunem pedagoškem poslanstvu. Alenka Dekleva je bila vrsto let zaposlena na Konservatoriju za glasbo. Igor Dekleva pa na Akademiji za glasbo. „Pedagoški poklic je zame neprecenljiv. Menim, da je spoštovanje študentove osebnosti in pogleda na interpretacijo zelo pomembno," je povedal Igor Dekleva v oddaji Naš gost. Alenka Dekleva pa je povedala, da je kar nekaj njenih učencev iz Konservatorija kasneje študiralo pri njenem možu na akademiji.

Zakonca Dekleva
Zakonca Dekleva © Osebni arhiv
Igor Dekleva je avtor obsežnega opusa prek 600 skladb, večinoma za klavir, pa tudi komorne glasbe in zborov, rdeča nit njegovega ustvarjanja pa je klavirska didaktična literatura. Med drugim je avtor izvirne slovenske klavirske metode z ljudsko pesmijo kot osnovo, za kar je leta 1977 izdal tudi učbenik Dober dan, Ciciban. Bil je tudi pobudnik, izvajalec in moderator dveh televizijskih serij Po belih in črnih tipkah - svetovna klavirska glasba iz leta 1975 in Slovenska klavirska glasba iz leta 1989.

Vse to so bolj ali manj znani podatki, ki jih lahko najdemo v Deklevovi biografiji, ki jo je pod naslovom „Živeti z glasbo" leta 2006 napisal muzikolog dr. Franc Križnar.

Veliko manj pa je znano, da sta bila zakonca Dekleva med drugo svetovno vojno oba izgnanca v Srbiji. Alenkin oče je bil sodnik, ki so ga Nemci v prvem valu izselili iz Celja. Srbi so jih prijazno sprejeli. V Celje so se vrnili leta 1945 po enomesečni begunski poti v živinskem vagonu. Po drugi strani je bil Igorjev oče pripadnik organizacije TIGR in ob italijanski okupaciji Ljubljane, je družina Dekleva zaradi strahu pred aretacijo odšla v Beograd, kjer so ostali vse do leta 1954, to je do konca Igorjeve srednje šole. Slovenci v Beogradu so se takrat zbirali v cerkvi okoli dr. Janeza Jenka bodočega škofa, ki je bil tudi Igorjev katehet.

In kako sta se odločila za glasbo? Mama Igorja Dekleve je bila pianistka, ki je med drugim igrala telovadkam na Sokolskih zletih in od nje je Igor Dekleva dobil veselje do glasbe. Pri Alenki pa so imeli doma klavir, ki je bil po vrnitvi iz izgnanstva njena najljubša igrača. Kasneje sta se srečala na hodniku akademije. „ ... in preskočila je iskra, ki traja še danes, " smo še lahko slišali v oddaji Naš gost, ki jo je vodil Jože Bartolj.

 

Naš gost, Glasba
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...