Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadiža (foto: ARO)
Nadiža | (foto: ARO)

Se strinjate, da bi morala EU več pozornosti nameniti regijam, kjer živijo manjšine?

Evropska Unija | 07.01.2021, 11:01 Matjaž Merljak

Tako menijo v Gibanju za zaščito narodnih dežel, saj so omenjene regije pogosto manj razvite in območja izseljevanja. Pripavili so evropsko državljansko pobudo in zbrati morajo milijon podpisov evropskih državljanov in kvote po državah.

Prvotni rok za zbiranje podpisov je bil 7. november 2020, zdaj so ga podaljšali do 7. februarja 2021.

Kvoto mora doseči sedem držav. Ta je določena za vsako državo posebej - državljani Slovenije bi morali prispevati vsaj 6 tisoč podpisov. No, tega cilja še nismo dosegli, šest držav - Madžarska, Romunija in Slovaška, Hrvaška, Švedska in Litva - pa so jo že dosegle.

Če bo pobuda uspešna, bodo tudi regije v sosednjih državah - Avstrija, Italija, Madžarska in Hrvaška, kjer živijo slovenske narodne skupnosti, lahko deležne dodatnih sredstev EU. Tako bi preprečevali gospodarske zaostanke, zagotavljali pogoje za trajnostni razvoj ter ohranjali kulturne, verske, jezikovne, etnične in nacionalne značilonosti.

Pobudo moralno podpira tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, prav tako Svet slovenskih organizacij, ki je član FUEN (Evropske federacije narodnih manjšin).

Povezavo do obrazca najdete tu.

Evropsko državljansko pobudo lahko podprejo državljani članic EU, ki so dovolj stari, da imajo pravico voliti v Evropski parlament. Pobudo lahko posredujete tudi svojim družinskim članom, prijateljem in sodelavcem ter novico o njej delite na družabnih omrežjih.

Evropska državljanska pobuda
Evropska državljanska pobuda © Gibanje za zaščito narodnih dežel

Evropska Unija, Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...

O avtorju