Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Svetovni dan mladih (foto: Cathopic)
Svetovni dan mladih | (foto: Cathopic)

Bo svetovni dan mladih mogoče izvesti?

| 12.09.2020, 08:00 Marjana Debevec Družina

Potem ko sta bili svetovni srečanji družin in mladih zaradi pandemije prestavljeni za eno leto, so na Portugalskem znova začeli priprave na Svetovni dan mladih. Potekal naj bi leta 2023 v Lizboni.

Nadaljevanje priprav na svetovni dan mladih se je začelo minulo soboto. Po besedah lizbonskega pomožnega škofa America Aguiarja, pa njihove priprave navdušeno spremlja tudi papež Frančišek. Omenjeni škof se je namreč prejšnji teden udeležil splošne avdience, kjer ga je sveti oče spodbudil, naj v pripravah na pozabijo na razsežnost solidarnosti.

Spomnimo, da naj bi ta velik dogodek mladih sprva pripravili leta 2022, vendar so ga preložili zaradi epidemije koronavirusa. Prav tako je preložen sprejem simbolov Svetovnega dneva mladih, in sicer križa in Marijine ikone.

Na cvetno nedeljo, ko v vesoljni Cerkvi obhajamo škofijski dan mladih, delegacija mladih iz države, ki je nazadnje gostila svetovno srečanje, na Trgu sv. Petra v Vatikanu običajno izroči oba simbola svojim vrstnikom iz države, ki je naslednja gostiteljica množičnega dogodka. Tokrat bi mladi Panamci morali izročiti križ in ikono mladim s Portugalske, vendar zaradi epidemije koronavirusa do srečanja ni prišlo, saj je v tistem času veljala stroga prepoved zbiranja večjih množic ljudi.

Trenutno je predaja predvidena za 22. november, na praznik Kristusa Kralja. Portugalski škof je še izrazil upanje, da bo dogodek v Lizboni resnično v skladu z življenjskim slogom, načinom občutenja in jezikom mladih, da bodo zares lahko osrednji nosilci svetovnega srečanja.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...