Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Jezus (foto: Cathopic)
Jezus | (foto: Cathopic)

Kaj pa ti praviš - kdo sem?

| 23.08.2020, 13:45 Marjana Debevec

V današnjem evangeliju slišimo Petrovo odločno izpoved o tem, kdo je zanj Jezus. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo poudaril, da je bilo celotno Jezusovo življenje z apostoli vzgoja v veri. Po njegovih besedah je tudi vsak od nas poklican, da Jezusu odgovori s svojim življenjem.

Potem ko so apostoli Jezusu pripovedovali, kako ga vidijo drugi ljudje, jih je zadel v živo z vprašanjem: Kaj pa vi pravite, kdo sem? Znan je odločen Petrov odgovor: Ti si Kristus, Sin živega Boga. Prav ob tej izpovedi vere je Peter tudi dobil svoje ime: skala, na kateri bo Božji Sin zgradil svojo Cerkev. In Cerkev gre vedno naprej po Petrovi veri, je zatrdil sveti oče.

Videti Jezusa v bližnjem

Isto vprašanje pa po papeževih besedah Jezus danes postavlja tudi vsem nam: Kaj pravite, kdo sem? Nanj naj bi odgovorili ne le teoretično, ampak z našim življenjem, saj je vera življenje, je poudaril sveti oče. »Gre za to, da razumemo, kdo je Kristus za nas: ali je On središče našega življenja in cilj vsakega našega delovanja v Cerkvi in družbi.« Pastorala v naših skupnostih naj bi sicer bila vedno odprta mnogim potrebnim, saj je ljubezen pot popolnosti.

Vendar pa nas vsa ta dela solidarnosti ne smejo odvrniti od stika z Gospodom, je zatrdil Frančišek. »Krščanska ljubezen ni preprosta filantropija, ampak je po eni strani videti bližnjega z Jezusovimi očmi in po drugi strani videti Jezusa v ubogem.«

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...