Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Dotik (foto: Pixabay)
Dotik | (foto: Pixabay)

Dotik

Naš pogled | 25.08.2020, 14:59 Damijana Medved

Dotik oziroma tip je eden od naših petih čutov. Koža je naš največji organ, naše prvo komunikacijsko sredstvo in naše najbolj učinkovito varovalo.

Kdo od nas se ne spomni medlenja ob dotikih v zaljubljenosti. Drhtenja ob navidezno naključnem dotiku rok ... Pospešenega bitja srca ob tem. Dotik ni zgolj stik kože, je veliko več.
Iz dotika smo ustvarjeni in porojeni na ta svet in hvala Bogu je mimo postopek, ki je zahteval, da se novorojenčka takoj po rojstvu odnese proč od mame; nasprotno, zdaj se tudi v porodnišnicah prizadevajo za takojšen telesni stik mame in otroka. Otrok se ob dotiku mamine kože, poslušanju bitja njenega srca in glasu, umiri in stik kože s kožo je eden od načinov povezovanja med mamo in otrokom, ki je še posebej pomemben in dragocen takrat, če se porod ni odvil fiziološko. Dotik ima pri prehodu na ta svet velik pomen in je za otroka in mamo zelo pomemben, saj se nam ti prvi trenutki vtisnejo za vedno ...

Dotik je za otroka primaren vir učenja. Prek dotika se otrok uči zaupanja in občutka varnosti. Dotik spremlja nego in hranjenje otroka. Pri dojenju je dotik seveda bistven. Marsikateri dojenček pa tudi veliko bolje spi, če so starši blizu in se jih lahko tudi mimogrede dotakne.

Če ljubeč dotik pospremi naš prvi vdih, naj spremlja tudi zadnjega in nas tako pospremi v večno življenje in obeleži naš prehod v onostranstvo – še prej pa naj bogati naša življenja na tej strani.

Margot Sunderland v knjigi Znanost o vzgoji posebej poudarja pomen dotika v otroštvu in opozarja, kako lahko umanjkanje dotikov vpliva na življenje v odrasli dobi, kajti „zelo veliko znanstvenih dokazov govori v prid temu, da bolj ko je otrok deležen dotikanja v otroštvu, mirnejši in manj prestrašen bo, ko bo odrasel. Telesni stik namreč pomaga uravnati sistem za odzivanje na stres v možganih /.../"

Čeprav nam je morda bolj domače ljubkovanje majhnih otrok, pa Margot Sunderland pravi, da je opaziti „osupljiv vpliv dotikov na možgane," tako pri majhnih kot velikih otrocih. Kajti, marsikdaj začnemo z dotiki pri starejših otrocih skopariti in pri tem pozabljamo, da hormon oksitocin, ki se ob tem sprošča vpliva pozitivno – ne glede na starost.

Dotik torej blagodejno vpliva na naše psihofizično počutje v vseh starostnih obdobjih, ne samo v otroštvu; tudi v odrasli dobi, tudi v starosti. Ne pozabimo, da je dotik tudi sestavni del - vsaj nekaterih – zakramentov, da je znamenje križa še posebej pomenljiva gesta, ko jo poklonimo svojemu bližnjemu.

Prepričana sem, da želja po ljubečem dotiku nikoli ne presahne. Če ljubeč dotik pospremi naš prvi vdih, naj spremlja tudi zadnjega in nas tako pospremi v večno življenje in obeleži naš prehod v onostranstvo – še prej pa naj bogati naša življenja na tej strani.

Naš pogled, Pozitiva
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...