Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ansambel Modrijani (foto: Modrijani)
Ansambel Modrijani | (foto: Modrijani)

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA: Burundi, prihajamo na pomoč!

Radijski utrip | 08.02.2020, 06:05 Jure Sešek

Pred nami so sklepne priprave na naše pustno dobro delo, ki že vrsto let skuša pomagati otrokom v misijonskih deželah, podati roko slovenskim misijonarjem. Še štirinajst dni in čas bo za Pustno Sobotno iskrico 2020. Rada bi pomagala Burundiju, misijonarki s. Vesni Hiti, predvsem pa otrokom s posebnimi potrebami, ki prihajajo v center Akamuri, ki ga v glavnem mestu Bujumbura vodi omenjena slovenska misijonarka.

V naših prispevkih, ki bodo pred pustnim plesom z dobrim namenom odmevali v našem programu in na družabnih omrežjih, bi vam radi pokazali in povedali kako revna je ta majhna afriška država, v kakšnih razmerah bivajo tamkajšnji ljudje, s kakšnimi težavami se soočajo misijonarke, pa tudi kakšna lepota narave in srčnost ljudi jih obdajata.

V Burundiju živi približno dvanajst milijonov ljudi, pripadajo plamenom Hutu, Tutsi in Twa. Država sodi med ekonomsko najbolj revne na svetu, podhranjenih je skoraj 60 odstotkov otrok v starosti do pet let, dostop do elektrike ima približno osem odstotkov prebivalstva.

Kljub revščini ima človek v Burundiju veliko veselja v sebi. V naši akciji »Dobroti dajemo glas« smo slišali njihovo pesem, videli kako radi se družijo, plešejo, molijo skupaj. 62 odstotkov prebivalcev je katoličanov.

S sestrama Vesno Hiti in Bogdano Kavčič ter sodelavko Karitas Jano Lampe vam bomo v dneh do pustne sobote skušali predstaviti Burundi, delo misijonark, prizadevanja Karitas in Misijonskega središča, predvsem pa potrebe centra Akamuri, v katerem iz dneva v dan skrbijo za otroke in mlade s posebnimi potrebami. Radi bi obnovili učilnice in ambulante, zgradili novo zavetje za uboge otroke, ki prek dobrote Slovencev in dela misijonark spoznavajo, da Bog ni pozabil nanje.

Ansambel Modrijani
Ansambel Modrijani © Modrijani

V soboto, 22. februarja, pa vabljeni k darovanju in na pustni ples z dobrim namenom. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava bo pustni ples z Modrijani. Na pustno soboto ob 12h. Naj torej že vnaprej zadiši po krofih, veseli glasbi in hvaležnosti afriških otrok v stiski.

Pustna sobotna iskrica tudi letos!
Pustna sobotna iskrica tudi letos! © Rok Mihevc

Zmagovalne maškare 2019
Zmagovalne maškare 2019 © Rok Mihevc

Pokrovitelja dobrodelnega pustovanja:

Z izdelki pomagajo:

ter Mlekarna Planika, Pivka in Smučišče Kanin
Radijski utrip, Dobroti dajemo glas
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...