Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mladi pevci Škofijske gimnazije Vipava z zborovodkinjo, v studiu Radia Ognjišče (foto: Nataša Ličen )
Mladi pevci Škofijske gimnazije Vipava z zborovodkinjo, v studiu Radia Ognjišče | (foto: Nataša Ličen )

Škofijski gimnazijci iz Vipave izvedli blizu sto let staro kantato

Oddaje | 21.02.2020, 22:00 Nataša Ličen

V mesecu kulturnega praznika, še prej ob Svečnici sklepa božičnega obdobja, smo z mladimi pevci, dijaki Škofijske gimnazije Vipava, predstavili muzikal, ki so ga izvedli v prazničnem času. Kaj jim pomeni petje v zboru, kaj kultura širše, domača pesem in beseda, smo se pogovarjali v petkovem večeru za Mladoskop.

Zborovodkinja Mladinskega pevskega zbora Škofijske gimnazije Vipava Meta Praček: »Muzikal, kantata »Slovenski božič«, je delo duhovnika in skladatelja Matije Tomca iz leta 1937. Želja po izvedbi se je pred leti porodila našemu šolskemu kaplanu Primožu Erjavcu. Pri sodobni izvedbi sta pomagala dijaka z mladostniško priredbo, dodala sta elemente jazza, popa in nekaj harmonij.«

Mladi so pridno vadili vso lansko jesen, prvo izvedbo pa imeli na predbožični večer v gimnaziji za dijake in profesorje. Z muzikalom so celo gostovali na slovenski gimnaziji v Celovcu.

»Biti del zbora zahteva prilagajanje, dopolnitev, sinhronost, skladnost«, so v pogovoru za »Mladoskop« razlagali dijaki, člani gimnazijskega zbora, Tadej Vovk, Ema Trpin, Zala Bratina in Jakob Domenik.

Zbor pri izvajanju muzikala navdušil občinstvo
Zbor pri izvajanju muzikala navdušil občinstvo © Škofijska gimnazija Vipava

"53 mladih pevk in pevcev je zajeten zalogaj. Posebej zaradi živahnosti in klepetavosti mladih. Tudi telefoni so lahko moteči. Zbor ni obveza, je izbira", je v oddaji povedala Meta Praček. 

Štiri mesece so ustvarjali glasbeno predstavo. Preprost je bil izbor solistov, kdor se je oglasil na Metino vabilo, je dobil priložnost. »Kot solisti moramo biti še natančnejši«, pravijo mladi, »v zboru se včasih hitreje prekrije napakica posameznika.« V zboru je treba strmeti k usklajenosti, so še dodali.

V zboru se učimo sodelovanja, harmoničnosti med glasovi, dobimo izkušnje, ki nam koristijo tudi drugod. Učimo se slišati drugega.

Za popestritev na odru tudi gledališki prijemi
Za popestritev na odru tudi gledališki prijemi © Škofijska gimnazija Vipava

»S petjem se lahko izražamo«, je pripovedovala Ema, »raje pojem v zboru kot sama. Dopolnjena celota mi je všeč. Zbor mi je pomagal tudi v prehodu iz otroštva v odraslost, zbor mi je dal podlago, da sem lažje našla svoje mesto, si odgovorila kdo sem in kam sodim.«

Zala je v oddaji opisovala svoj odnos do glasbe, ki ji pomeni veliko. Je pomemben del nje. »Skozi petje lahko dam največ. Zbor je idealen kraj za preplet sposobnosti, idej in harmonij, ustvari se celotna slika.«

Jakob: »Druženje preko petja je nekaj najboljšega. Preko vrline petja se družimo, tudi šalimo. Ni vsaka glasba, ki je popularna, tudi dobra. Seveda smo, tudi zaradi sodelovanja v zboru in izvajanju različnih zvrsti glasbe, izbirčnejši kaj in koga poslušamo zasebno.«

Solo točke velik izziv in priložnost novega izkustva
Solo točke velik izziv in priložnost novega izkustva © Škofijska gimnazija Vipava

O kulturi dijaki pravijo, da dobiva vedno nove preobrazbe, z generacijami, ki prihajajo na novo in povezovanji z drugimi deli sveta, je sprememba neizogibna. Kultura je del nas, izražamo jo tudi s svojim odnosom do drugih ljudi. Kultura se odraža v umetnosti, z obiskovanjem gledališč, koncertov, galerij in podobnega. »Kultura se spreminja, toda glavne stvari ostajajo. Jezik ostaja, govorimo svoja narečja, ta ne izginjajo in to je zelo pomembno«, so v en glas v "Mladoskopu", v petek zvečer, 21. februarja na radiu Ognjišče, prav ob svetovnem dnevu Materinega jezika, opisovali dijaki Škofijske gimnazije Vipava, člani tamkajšnjega pevskega zbora.

Oddaje, Mladoskop, Kolokvij
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...