Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Aleš Štrancar (foto: osebni arhiv)
Dr. Aleš Štrancar | (foto: osebni arhiv)

Naš gost dr. Aleš Štrancar

Naš gost | 04.02.2020, 14:43 Mateja Subotičanec

Direktor primorske gazele, visokotehnološkega podjetja BIA Separations, dr. Aleš Štrancar, je svojemu podjetju z dolgoletnim trudom, delom in bistrostjo, izboril vodilno mesto v razvoju monolitne tehnologije in je edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi, večji proteini in podobno.

V oddaji Naš gost nam je na poljuden način razložil, kaj pravzaprav počnejo. Tako delo zahteva vrhunskega strokovnjaka, ki pa ni samo to, je tudi domoljub in iskren človek, ki brez ovinkarjenja pove, kaj misli.

Latinci so rekli: carum rarum. Ne samo zato, ker je vrhunski znanstvenik tudi iskren domoljub, predvsem zato, ker dr. Aleš Štrancar to domoljubje nosi v srcu in besedi.
Na svojstven, redek in dragocen način.

Večnamensko raziskovalno, proizvodno in izobraževalno poslopje podjetja, ki ga dr. Štrancar vodi, se nahaja v osrčju Vipavske doline, v Ajdovščini, z mednarodno razširjenimi prodajnimi in distribucijskimi uradi. Dr. Aleš Štrancar pozna razmere za delo v tujini in doma, trdi, da mladi v tujino odhajajo predvsem zaradi odnosov in ne samo zaradi višjih plač.
Rodna Planina pri Ajdovščini dr. Štrancarju in njegovi družini nudi veliko možnosti za življenje v naravi, čeprav je delovni urnik zelo natrpan.

V oddaji nam je zaupal, da okolja nikakor ne bi zamenjal, predvsem pa se mu zdi pomembno, da tudi otroci doživijo stik z zemljo in obvladajo »polavtomatsko orodje« s katero se jo obdeluje. V oddaji je povedal, da v prostem času rad tudi bere, večinoma kaj psihološkega in zgodovinsko obarvanega, ki je zavito v berljivo zgodbo.

Latinci so rekli: carum rarum. Ne samo zato, ker je vrhunski znanstvenik tudi iskren domoljub, predvsem zato, ker dr. Aleš Štrancar to domoljubje nosi v srcu in besedi.
Na svojstven, redek in dragocen način. Vabljeni k poslušanju oddaje Naš gost.

Naš gost
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...