Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sodelavci in prijatelji sprejemamo vaše klice (foto: Rok Mihevc)
Sodelavci in prijatelji sprejemamo vaše klice | (foto: Rok Mihevc)

»Vse je milost!«

Radijski utrip | 26.02.2020, 07:11 Jure Sešek

Moj današnji razmislek, pogled ali komentar bi bil lahko najkrajši doslej. Lahko bi iskreno in naglas rekel le: hvala! Pa mislim, da bi večina poslušalcev vedela kaj imam v mislih in kaj vse odmeva v zahvali. Pustno dobro delo, vaše zaupanje, srce darovalcev, navdušenje radijskih sodelavcev, ganjenost misijonark, sodelovanje treh organizacij, ki se zavedajo, da so skupaj močnejše in hkrati nemočne brez darovalcev, brez poslušalcev. Veselje v Afriki, hvaležnost v Misijonskem središču Slovenije, Slovenski karitas in na Radiu Ognjišče. Lahko bi bil kratek.

Pa vendar vse, kar je v dneh pred pustno soboto objelo sodelavce in naš projekt terja več besed. Vse od sklepa akcije "Dobroti dajemo glas", s katero smo lani poleti obiskali Burundi, je v nas tlela želja, da bi pustno delo obrodilo sad. Nekaj zadnjih mesecev smo se veselili lepega poteka priprav na Pustno Sobotno iskrico. Res, vse je neverjetno lepo teklo, dogovorili smo se z Modrijani, nagovorili darovalce krofov in ostalega, uspešno prepričali pokrovitelje, našli Ped1peda, ki bi zabaval najmlajše, na vse pretege vabili na pustni ples z dobrim namenom. Res smo se veselili lepega poteka priprav in upali, da nam uspe tudi tokrat.

Iskreno povem: ne vem, če so priprave že kdaj tekle tako gladko. V tednu pred izvedbo pustnega plesa pa je prišel dokaz Boga, da je edino On tisti, ki obrne, človek v svoji nemoči le obrača. Za dolgo si bom zapomnil klic glavnega urednika, ki je dal vedeti, da je prav, da je pustni ples odpovedan. Ostal sem brez besed. V sebi sem vedel, da je prav tako, razmišljal o družinskih vezeh, ki jih pletemo med seboj in z vami, poslušalci. "Seveda, če bi mi pred pustom umrl oče, če bi ga pokopali dan pred pustno soboto, si prav gotovo ne bi nadel kostuma in odšel na pustni ples. Seveda ne!" Hkrati pa so mi skozi glavo švigali izgovori v slogu: pokojni msgr. Bole bi gotovo želel, da vseeno skušamo pomagati Afriki. Vesel človek je bil, v temeljih njegovega srca in dela je bila dobrodelnost, kdo ve, če bi se strinjal z odpovedjo ... Pa vendar, ko smo skrbi in prepričanja položili na tehtnico, ni bilo nobenega dvoma več!

Prav preroško pa danes zvenijo besede misijonarke s. Bogdane Kavčič, ki je takole odgovorila na novico, da je pustni ples odpovedan: "Po Božji previdnosti in vaši veliki ljubezni in iznajdljivosti bo ves program, ki ste ga pripravili, prikazan drugače. Gotovo se bo dotaknil src darovalcev."

Sprejeli smo odločitev, ki jo poznate. Pustnega plesa ni bilo. Mislim da smo pokazali pravi krščanski odnos ob slovesu od dragega človeka, z dejanjem povedali kako razmišljamo in kakšne so naše vrednote. Hkrati pa smo se z vso predanostjo podali v zbiranje sredstev, nagovarjali darovalce in se veselili kako lepo raste vsota zbranega za uboge otroke v Afriki. Čutil sem kako lepo se misel na pokojnega ustanovitelja Radia Ognjišče, pa tudi tistega, katerega delo je v samih koreninah Slovenske karitas, prepleta z iskreno željo nadaljevati njegovo poslanstvo, pomagati misijonom, človeku v stiski. Verjamem, da ima naš odgovorni urednik Franci Trstenjak prav, ko ob sklepu Pustne Sobote iskrice pravi: "V luči vere sem prepričan, da je msgr. Bole posredoval pri nebeščanih ... "

Prav preroško pa danes zvenijo besede misijonarke s. Bogdane Kavčič, ki je takole odgovorila na novico, da je pustni ples odpovedan: "Po Božji previdnosti in vaši veliki ljubezni in iznajdljivosti bo ves program, ki ste ga pripravili, prikazan drugače. Gotovo se bo dotaknil src darovalcev." In res je bilo tako, kot je rekla sestra: "Sestre rade rečemo: vse je milost. In, ko bomo čez nekaj dni razmišljali o vsem, kar se dogaja, bomo spoznali prav to. Vse je milost!" V soboto smo skupaj spoznavali kako resnična je ta misel, kakšne sadove lahko rodi zaupanje v Božjo previdnost.

Sestra Vesna Hiti, pri katere delu ste v soboto tako izdatno pomagali, je bila prepričana: "Po človeško gledano se zdi, da je odhod izguba, v Božjih očeh pa je velika vrednota, saj le seme, ki umre, obrodi bogat sad!"

V mnogih sporočilih ste nas tudi poslušalci vzpodbujali pri naši odločitvi, z besedami ste se strinjali z nami, z vašimi darovi, ki so presegli tudi najbolj optimistične želje, pa potrdili, da je imel prav tudi narodni voditelj za misijone Matjaž Križnar, ki je, prav tako nekaj dni pred soboto pisal: "Bogu hvala za očeta Franca in pogumno naprej. Božja iznajdljivost je nedojemljiva."

Sam sem hvaležen tudi za vse vezi, ki smo jih spletli pred dobrim delom, med njim in jih pletemo še danes. Z misijoni, misijonarji in predvsem vami, našimi poslušalci. Združeni v dobrem delu ... ne vem, če je kaj lepšega. Povezani smo bili z Afriko, sporočali smo vsoto zbranega, odmeve darovalcev, naše navdušenje nad dnem, ki ne bo šel v pozabo. Povezoval nas je Gospod, ki nas je ob uspehu zbral v kapelah na različnih koncih sveta. Z enako mislijo hvaležnosti. Za modre odločitve, vso pomoč in tako lep razplet.

S skoraj 125.000 evri bo sestra lahko že v teh dneh začela uresničevati načrte za več kot potrebno obnovo centra Akamuri, prostorov, v katerih otroci s posebnimi potrebami čutijo, da so ljubljeni. In prav to je verjetno največ, kar lahko svet da tem otrokom. Ljubljene se po tako čudovitem dnevu počutimo tudi mi. Hvala vsem in vsakemu posebej. Poseben pečat, ki so ga dobremu delu vtisnili življenje, delo in slovo msgr. Boleta pa bo ostal za vedno. Tudi zato, ker bodo v Burundiju veliko večnamensko dvorano v Bujumburi poimenovali po njem in zato, ker se bomo trudili, da njegovo upanje v dobro živi tudi v nas in našem programu.

Res, posebna sobota je bila to. Zdi se, kot bi Ana Soklič, zmagovalka festivala EMA, naša evrovizijska tekmovalka, ta dan dihala z nami. Kajti, strinjamo se z njo: "Samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenje! Nikoli se ne bojte, da ni luči na koncu tunela!" Zaradi vaše dobrote, dragi poslušalci, jo zdaj vidi tudi misijonarka, o njej pripoveduje otrokom, ki ste jim polepšali dni. Njim in vsem, ki bodo za njimi prihajali v center, ki bo imel tako lep slovenski pečat.

Kako sem že začel? Vse, kar ste slišali bi lahko povzel z velikim, iskrenim hvala!

Radijski utrip, Naš pogled, Dobroti dajemo glas
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...