Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
 (foto: )
| (foto: )

Katja Zajko: Srce podjetja so zaposleni

Via positiva | 26.12.2019, 17:47 Nataša Ličen

Evropejci vsako leto ustvarimo štirideset ton elektronskih odpadkov, kar je enako, kot če bi vsako sekundo zavrgli osemsto prenosnikov.

Le dvajset odstotkov tovrstne opreme je reciklirane. Mnogo pa je gre v tretji svet, kjer pristane na odlagališčih, tam pridejo v stik z njo otroci. Takšna oprema pa je lahko nevarna. Koliko izgubljenih priložnosti še za podjetja, kakršno je Recosi.

V oddaji »Via positiva« smo govorili z direktorico Katjo Zajko.

»Podjetju Recosi je v nekaj letih uspelo obnoviti 150 000 kosov tovrstne opreme S tem so prihranili tudi naravne vire, od vode, ki je potrebna za proizvodnjo, do redkih elementov, ki so del tovrstne opreme. Zelo počasi se zavest ljudi na tem področju spreminja. »Tudi razpisi so pri nas«, opozarja Katja Zajko, »zaenkrat še takšni, da omogočajo lažji nakup nove opreme kot reciklirane.«

Kakšno sled puščamo za seboj? Pogosto zelo umazano! Odgovorni smo za prihodnje generacije. Zato reciklirajmo. Podjetja strmijo k zaslužku, sodobnejša in trajnostno naravnana pa imajo tudi več trajnostnih ciljev. V Sloveniji se radi pohvalimo z visokim nivojem odnosa do okolja, kakšno je v primerjavi z Irskim narodom?

»Nismo najbolj naklonjeni obnovljeni računalniški opremi. Na Irskem te stigme ni, veliko je šol, ostalih institucij, kjer imajo v svojih učilnicah in prostorih obnovljeno, reciklirano opremo, vse več mnogo podjetij se prav tako odloča za tovrstno prakso. To je na Irskem in marsikje drugje po svetu že nekaj povsem vsakdanjega.«

V Sloveniji je žal drugače

»Veliko smo morali narediti na promociji. Povedati ljudem, da ne gre za opremo, ki bi drugače pristala v smeteh, gre za vrhunsko opremo, ki je po dveh, treh letih uporabe, obnovljena in še vedno visoke kakovosti.«

Po nekaj letih uporabe v visokih profesionalnih krogih, elektronsko opremo odkupijo, jo po določenih visokih standardih obnovijo ter vrnejo v uporabo. Tovrstni nakup je tudi občutno cenejši, celo do osemdeset odstotkov, poudari Katja.

Ne pozabimo, da gre v primerjavi s ponudbo potrošniške linije, pri njihovi reciklirani opremi, za kakovostnejše materiale in komponente.

V odpadkih je veliko zlata

V pregovorih je modrost. Če podjetje sledi krožnemu gospodarstvu in najde priložnost v tem poslovnem modelu, bo prihodnost trajnejša, posebej na področju okolja. Ključ je v zaupanju.

Via positiva
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...