Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek je blagoslovil križ  (foto: Vatikan)
Papež Frančišek je blagoslovil križ

Križ, ki ga je blagoslovil papež Frančišek

Dogodki | 12.11.2019, 08:47 Alen Salihović

Nenadno sporočilo, da nas bo papež Frančišek sprejel v avdienco, mi sprva ni predstavljalo priložnosti, ampak sprožilo številne izgovore, zakaj ne morem v Rim.

Ko sem opravil več klicev ter govoril z domačimi in prijatelji, je postalo jasno: Ne išči izgovorov, pojdi! Zahvali se za minulo delo in prosi za naprej. Imaš edinstveno priložnost to storiti prek naslednika apostola Petra!

Odhod v večno mesto je bil hiter in nepredvidljiv. Nismo vedeli, kaj nas čaka, kako in na kakšen način bomo srečali papeža, ali se bomo z njim lahko zadržali v kratkem pogovoru in se z njim rokovali ali bo priložnost le za to, da mu od blizu pomahamo z dvignjeno zastavo, da bo videl, da gre za Slovence. Kljub vsemu smo ga želeli ob morebitnem srečanju prositi za blagoslov Radia Ognjišče, njegovih sodelavcev ter poslušalcev in prijateljev. Večer pred avdienco se je porodila še ideja, naj sveti oče blagoslovi tudi križ.

A pri sebi nismo imeli nobenega. Ob vračanju v hotel je bila večina trgovin že zaprtih, zjutraj nam njihov delovni čas prav tako ni šel na roko. Skoraj pred vstopom na Trg svetega Petra v Vatikanu smo bili še vedno brez križa. A pred območjem varnostnega pregleda smo zagledali stojnico. Izbira križev ni bila prav velika. Vzel sem srebrno-črnega. Zakaj? Ne vem! Gotovo bi se komu zdel kičast, ne prav moderen. A ko sem po avdienci prejel v dar papežev rožni venec, sem vedel, da sem vzel pravega. Rožni venec ima črne jagode, ki so vezane s srebrno verigo. Naključje? Verjamem, da ne. Vesel in počaščen sem, da sem svetega očeta prosil, naj blagoslovi ta križ. Dotaknil se ga je in zmolil. Križ naj bo skupaj s fotografijo papeža, ki ga blagoslavlja, spodbuda, da vsako delo spremljajo težave, a jih je z vero mogoče rešiti in prebroditi. Dogodek se me je dotaknil. Upam in želim si, da bi ta občutek držal.

Dogodki
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...