Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 06:16

Papež Frančišek kritičen do požiganja gozdov v Amazoniji

V baziliki sv. Petra v Vatikanu se je s slovesno mašo začelo zasedanje izredne škofovske sinode za Panamazonijo. Sinodalni očetje, zbrani ob nasledniku apostola Petra, bodo tri tedne razmišljali o poslanstvu Cerkve v Amazoniji, o evangelizaciji in pospeševanju celostne ekologije.


Primer Klopčič: Njegov odvetnik o medijski sodbi, kršeni pravici do poštenega sojenja ...

Predstavljajte si, da ste obtoženi nekega dejanja, ki ga niste storili, zanj ne obstaja niti en materialni dokaz. Eno sodišče vas oprosti, višje obsodi in tako naprej. Postopek se vleče že nešteto let. Ste ob dobro ime, življenje se vam popolnoma spremeni. To je zgodba duhovnika Franca Klopčiča. Obtožen je spolne zlorabe osemletne deklice, ki je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah. Sojenja na različnih stopnjah bi lahko opisali z besedami: ni kriv, je kriv, razveljavitev sodbe, ki se vrača sodišču prve stopnje v novo sojenje. Datum obravnave še ni znan, nam je povedal eden od Klopčičevih odvetnikov.


Lenarčič na zaslišanju v Bruslju: S človekoljubno pomočjo ne sme služiti nihče

Manj trpljenja, odpornejše družbe, bolj zdravo naravno okolje in ljudje, ki bolj verjamejo v prihodnost. To so cilji resorja za krizno upravljanje v prihodnji Evropski komisiji. Jim bo Slovenec Janez Lenarčič uspel slediti? Želja je velika, v to namerava usmeriti vse napore, je nakazala njegova predstavitev v Evropskem parlamentu v Bruslju.


V katoliški Cerkvi vstopili v misijonski mesec z geslom »krščeni in poslani«

Oktober 2019 je za katoličane izreden misijonski mesec. Papež Frančišek se je zanj odločil, da bi z njim poživili misijonsko poslanstvo Cerkve. Sam ga je začel z večernicami v vatikanski baziliki, pri nas pa smo vanj vstopili z odprtjem potujoče misijonske razstave v Zavodu sv. Stanislava, kjer nas je apostolski nuncij nadškof Jean-Mari Speich povabil: Pojdite!


Pravi moški je...

Moški raki so bili tokrat izpostavljeni v Svetovalnici, predvsem kako prisluhniti svojemu telesu. Z nami sta bila onkolog prof. dr. Primož Strojan in predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Breda Brezovar Goljar.


Jutri praznik kmečkih sirarjev

Kmečki sirarji so lansko leto, ko so ob 20. letnici uspešnega povezovanja na Brdu pri Kranju pripravili odmeven in zelo lepo sprejet 1. festival slovenskih sirov, sklenili, da bo odslej vsak prvi torek v oktobru njihov praznik, ki ga bodo poskušali obeležiti z zanimivim festivalskim dogajanjem.


Slovenski odbojkarji evropski podprvaki

Slovenski odbojkarji, ki so osvojili srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, so se ponoči vrnili v domovino. V včerajšnjem finalu proti Srbiji so izgubili z 1 proti 3. Na brniškem letališču jih je ponoči pričakalo približno 150 navijačev, večji sprejem za njih pa bo ob 17. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu.


Papež: Ceno vedno plačujejo majhni, revni, najranljivejši

Papež Frančišek je dopoldne na Trgu sv. Petra daroval sveto mašo ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev. V homiliji je izhajal iz svetopisemskega odlomka, kjer Gospod opominja ljudstvo, naj ne zatira vdov in sirot, papež pa je spomnil tudi na našo skrb za tujce.


AVDIO: Škof Bizjak o Očenašu, župnijah in migracijah

Na Radiu Ognjišče smo gostili koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, ki je spregovoril o različnih aktualnih temah, vse vernike pa je povabil, da si vzamemo več časa zase, za svoje družine in za povezanost z Gospodom.


Slovenija gre naprej ... Do konca!

Po do zdaj najboljših na stari celini je padla še prva ekipa sveta. Slovenci so na letošnjem evropskem odbojkarskem prvenstvu po Rusih na kolena spravili še Poljake. Z vrhunskimi predstavami v izločilnem delu, v katerem so bili najprej boljši od Bolgarije, so zasluženo v finalu. Da se ne bodo ustavili in da gredo v Francijo po zlato, so napovedali. Vse kaže, da jim bo v Pariz sledila množica navijačev, številni med njimi so bili na tekmah v Stožicah njihov dodatni igralec. Na turističnih agencijah po naši državi naj bi vladalo izredno stanje.


Novejše novice | Starejše novice