Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

So dodatni kilometri panelne ograje na slovenski južni meji metanje peska v oči?

Slovenija | 22.08.2019, 16:54

To je metanje peska v oči. Tako se je na dodatne kilometre panelnih ograj, ki so jih na slovenski južni meji začeli postavljati delavci srbskega podjetja Legi-SGS, odzvala predstavnica civilne pobude Bela Krajina Maja Kocjan.

Z novimi 40 kilometri panelne ograje želi naša država preprečiti nezakonito prehajanje meje s Hrvaško. Najprej so prišli na vrsto 4 dodatni kilometri v Beli Krajini. Tamkajšnja civilna pobuda meni, da to ni dovolj, panelna ograja niti do zdaj ni služila svojemu namenu. "Kako je to videti v praksi? Imamo 100 metrov, ponekod kilometer panelne ograje, nato kilometer, dva nič … V teh ograjah so tudi vrata, ki so ves čas odklenjena … Nezakoniti prebežniki naredijo le nekaj korakov, naletijo na odprta vrata in vstopijo v državo," je opozorila predstavnica civilne pobude Maja Kocjan.

V Beli Krajini so zaradi vse več nezakonitih prehodov meje s Hrvaško zaskrbljeni. "Težave se stopnjujejo, po gozdovih se kopičijo smeti, domačini ne moremo na sprehod ali po gobe brez neprijetnega občutka. Že na oko je mogoče opaziti, da je nezakonitih prehodov vse več."

Policija medtem v svojih vrstah išče nove nadzornike državne meje - objavila je razpis za to delovno mesto. Zaposliti namerava predvidoma sto kandidatov. Pogodbe o zaposlitvi za določen čas šestmesečnega usposabljanja s tistimi, ki jih bo izbrala, bodo sklenjene predvidoma v začetku novega leta.

Slovenija, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...