Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 19:10

Za malega Krisa zbranih več kot tri milijone evrov, darovale tudi nekatere župnije

Potrebnih je bilo 2,3 milijona evrov, Slovenija je zbrala toliko in še več. Za zdravljenje devetnajstmesečnega Krisa z redko dedno boleznijo so ljudje iz vse države skupno darovali skoraj tri milijone evrov in pol, in to le v nekaj dneh. Društvo Palčica Pomagalčica, ki je družini iz Kopra pomagalo izpeljati dobrodelno akcijo, že razmišlja, katerim otrokom bo namenilo preostanek sredstev.


Vsakodnevno vpeti v boj za širjenje dobrega in omejevanje zla

Na včerajšnji praznik sv. nadangela Mihaela, zavetnika policistov, je bila v Srednji vasi v Bohinju že 15. tradicionalna maša za policiste in policistke.


Najvišje priznanje Cerkve v Sloveniji letos dobi …

Gradnja odnosov je temeljnega pomena v življenju, poudarjata Vilma in Dani Siter, ki sta v ta namen pred skoraj 20 leti ustanovila društvo Družina in Življenje. Slovenska škofovska konferenca jima je za to delo podelila najvišje priznanje Cerkve v Sloveniji, Ciril-Medotodovo odličje. Sinoči jima ga je na slovesnosti v Radencih izročil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


AVDIO: Ali neinformirana javnost lahko tvori demokratično družbo?

Kje v času obiska v ZDA biva slovenski premier Marjan Šarec? Marsikdo bi rekel, da to ni naša skrb. A imamo pravico vedeti, na kar opozarja tudi 28. september.


Mali Kris prebudil dobrodelni čut Slovencev

Zgodba o 19-mesečnem dečku Krisu iz Kopra, ki bije bitko za življenje, je ganila Slovence. Povabila k darovanju denarja za drago zdravilo, ki bi mu lahko pomagalo, so preplavila družbena omrežja, vrstijo se številni dobrodelni dogodki. Akcijo je zagnalo društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki - zbrati je namreč treba 2,3 milijona evrov. V manj kot treh dneh so posamezniki, društva, podjetja in ostale organizacije prispevale že več kot poldrugi milijon evrov. Odzvali so se tudi številni športniki in glasbeniki.


Kvatrnica na Mirenskem Gradu

Pretekli konec tedna so na Mirenskem Gradu praznovali praznik Žalostne Matere Božje in kvatrnico. Romarji od blizu in daleč so se zbrali v molitvi za duhovno prenovo Cerkve na Slovenskem.


AVDIO: Več kot 6000 oseb ima zamrznjeno pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Te dni se veliko govori o možnostih ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kaj pa tisti, ki ne morejo koristiti niti osnovne pravice? Med njimi so npr. kmetje in obrtniki, ki niso poravnali prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, najsi bo zaradi težav v svoji dejavnosti ali pa zgolj zamud pri plačilu. Takšnih zavezancev je v Sloveniji približno 6500.


AVDIO: Stabilne zaposlitve nujne za osamosvajanje mladih

Mladi imajo zaradi negotovih oblik zaposlitev težave pri reševanju stanovanjskega problema. Posledica tega je vse daljše ostajanje v matičnih družinah, kar pomeni težje osamosvajanj. Država zato napoveduje ukrepe, ki bi zmanjševali prekarnost in povečevali redno zaposlovanje ter okrepili stanovanjski trg.


Vera Mejak: Iz sodnije naj se poberejo tisti, ki Radonjiću očitajo kršitev kodeksa in etike

Primer Milko Novič kar ne gre iz dnevnega reda. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlagal uvedbo postopka proti sodniku Zvjezdanu Radonjiću. Po poročanju medijev naj bi se za ta korak odločil zaradi sodnikovega ravnanja pri razglasitvi sodbe Noviču. Pogačnik mu očita več kršitev zakona o sodniški službi. Do tega postopka je kritična pravnica Vera Mejak.


Zakaj se bodo ob 18. uri po vsej Sloveniji oglasili zvonovi?

Če se boste danes ob 18. uri spraševali, zakaj kar 15 minut zvonijo zvonovi po cerkvah in samostanih, je odgovor naslednji: Slovenija se pridružuje evropski pobudi ob svetovnem dnevu miru. Pred skoraj 40-imi leti so 21. september za svetovni dan miru razglasili Združeni narodi.


Novejše novice | Starejše novice