Ljubljana, sreda, 17. julij 2019, 15:15

Cvikl na praznik »Šentvoršč«: Naredimo v življenju prostor za Boga

Obhajamo praznik Ptujskogorske Matere Božje. Bratje minoriti so na Ptujski Gori na predvečer praznika pripravili molitveno uro pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice, po njej je sledila sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


Prelat Slabe in Peterle v Šentjoštu o spravi in veličini tet

Pri Kapeli mučencev v Šentjoštu je bila včeraj sveta maša za žrtve revolucije. Daroval jo je prelat Anton Slabe. Po spominskem bogoslužju je zbrane nagovoril prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Kot nam je povedala članica odbora za pripravo slovesnosti Marta Keršič so se na poseben način zahvalili tetam, ki so v težkih med- in povojnih časih stopale po poti pogumnih odločitev.


Umrl je minorit pater Milan Holc

V 73. letu starosti je umrl pater Milan Holc, redovnik in duhovnik slovenske minoritske province. Njegovi redovni bratje so sporočili, da je po mnogih romarskih poteh zemeljskega Jeruzalema in težki bolezni v Očetov dom nebeškega Jeruzalema priromal dan pred praznikom apostolov Petra in Pavla. Sveta maša s pogrebom bo v torek ob 15. uri na Ptujski Gori, kjer prav ta dan slavijo svojo zavetnico - Marijo s plaščem. Pokojnega bodo v tamkajšnjo baziliko pripeljali jutri, kjer bo zvečer ob 21h molitvena ura.


Šrot o črpanju EU sredstev: Voda teče v grlo

»Izteka se evropska finančna perspektiva, v kateri se prva tri do štiri leta ni dogajalo nič. V Sloveniji smo na novo izumljali smodnik, če lahko tako rečem, sedaj pa nam vsem, predvsem državi in različnim ministrstvom, teče voda v grlo,« je o pestrosti na investicijskem področju v Mestni občini Celje povedal župan Bojan Šrot.


300 let župnije Sveti Tomaž

V župniji Sveti Tomaž pri Ormožu je danes še posebej slovesno, saj ta praznuje 300. obletnico ustanovitve. To je hkrati žegnanjska nedelja in župnijsko proščenje na čast sv. Tomažu, čigar god obhajamo 3. julija.


VIDEO: V Cerkvi v Sloveniji se na praznik apostolov Petra in Pavla veselimo novomašnikov

Cerkev v Sloveniji se veseli Božjega daru - novih duhovnikov. Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla jih je zakrament mašniškega posvečenja prejelo šest - štirje v Ljubljani in dva v Mariboru. Naj se veselimo in praznujemo, je ob tem pozval nadškof Stanislav Zore. V stolnici svetega Nikolaja je med drugim odmevala njegova zahvala staršem novomašnikov, ki za Gospodom stopajo tudi z njihovim blagoslovom. Nadškof Alojzij Cvikl je v stolnici Janeza Krstnika vse povabil, naj pogledamo prehojeno pot svoje vere, saj smo že vsi doživeli, kako se nas je milostno dotaknil, in nam dal moč, ko smo obupovali, nam pokazal, kako naprej, ko tega nismo videli sami.


Po Sloveniji danes papeževa nabirka

Po slovenskih cerkvah na današnji praznik apostolov Petra in Pavla poteka nabirka Petrov novčič. Darovi, zbrani v njej, bodo poslani v Vatikan, papež bo z njimi podprl karitativne dejavnosti v najrevnejših predelih Cerkve po svetu.


Hojs: Srbska ovadba zoper Kučana absurdna

V Srbiji je bila podana kazenska ovadba zoper nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana in še pet oseb, ki jim očita domnevne vojne zločine nad pripadniki takratne Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji leta 1991 in razpad SFRJ. Srbski odvetnik Dušan Bratić je ovadbo v imenu neznanega prijavitelja vložil na tožilstvo za vojne zločine v Beogradu. Za komentar smo vprašali predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa. Kot zanimivo je označil poročanje »tako imenovanih levih institucionaliziranih medijev«, ki da želijo Kučana v primeru omenjene ovadbe »prikazati kot velikega borca za samostojno Slovenijo, kar pa nikakor ni res«.


Imaš moč

S koncem šole so se začeli tudi oratoriji po župnijah. Letos so organizatorji za temo znova izbrali literarnega junaka – Petra Klepca. Z naslovom »Imaš moč« želijo otrokom posredovati sporočilo, da vsak v sebi skriva moč.


Diakonska posvečenja: Ljubite Cerkev v svetosti in polni človeških napak

V Cerkvi v Sloveniji so minule dni potekala diakonska posvečenja, tako kandidatov za duhovništvo kot pripravnikov za stalne diakone.


Novejše novice | Starejše novice