Ljubljana, sreda, 17. julij 2019, 15:15

Mag. Valentan: Papežu se ne laže. In verjamem, da se predsednik vlade tega zaveda

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo v četrtek mudil v Vatikanu, kjer ga bo sprejel papež Frančišek.


Papež: Evharistija je prostistrup za brezbrižnost

Po krščanski logiki več sadov prinese tisto, kar darujemo, je med včerajšnjo sveto mašo ob prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Krvi dejal papež Frančišek. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je telovsko procesijo vodil v župniji sv. Rešnjega Telesa v Mariboru, kjer je pred tem posvetil novo cerkev.


Papež ob prazniku o hvaležnosti za dar evharistije

V Italiji in v mnogih drugih deželah obhajajo danes slovesni praznik Kristusovega Telesa in Krvi, in ne v četrtek, kot je to bilo pri nas in pri naših severnih sosedah. Zato se je papež Frančišek v opoldanskem nagovoru podanem z okna apostolske palače v Vatikanu oprl na znani evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovi pomnožitvi kruha na obrežju Galilejskega jezera.


Papež v Neaplju o teologiji, ki izhaja iz konkretnega življenja

Papež Frančišek se je danes mudil v Neaplju. Na tamkajšnji papeški teološki fakulteti za južno Italijo je imel govor o kulturi srečanja oziroma teologiji dialoga, sprejemanja in poslušanja. Potem ko je lani objavil dokument o cerkvenih univerzah in fakultetah, je tokrat prvič tudi spregovoril o reformi študija teologije. Papež želi, da teologija izvira iz konkretnega življenja. Ob tem je prebivalce spodbudil, naj zavračajo poskuse zapiranja, pokažejo solidarnost z brodolomci v zgodovini in razvijajo dialog z muslimani.


Abanka prodana, kupnina tudi za zmanjšanje zadolženosti

Slovenski državni holding je v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke, ki bo zanjo odštela 444 milijonov evrov, in s tem sklenil privatizacijo bank. Po mnenju analitika pri borznoposredniški Lojzeta Kozoleta je država iztržila razmeroma dobro ceno.


Škof Štumpf pri maši za domovino kritičen, ker država še ni sklenila delnih sporazumov z Vatikanom

V Sloveniji se pred dnevom državnosti 25. junija vrstijo različne slovesnosti. V ljubljanski stolnici je bila nocoj zahvalna maša za domovino, ki sta se je udeležila tako predsednik države kot vlade, Borut Pahor in Marjan Šarec. Pridigo je imel murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je bil kritičen do tega, da država še ni sklenila novih delnih sporazumov s Svetim sedežem. Kot je dejal, bi se z njimi izognili težavam, ko gre za enako obravnavo vseh otrok in financiranje zasebnih osnovnih šol in vrtcev. Sicer pa je govoril o združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pred sto leti.


Avdio: Ne na hrbtih otrok

V Sloveniji je 454 osnovnih šol, ki jih je ustanovila država, in šest takih, ki jih je ustanovil zasebnik. Vanje je vključenih le 0,2 odstotka vseh otrok, kar je veliko pod evropskim povprečjem, ki znaša 14 odstotkov. To je eden od podatkov, s katerimi je na današnjem posvetu o zasebnem šolstvu postregel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Sam se je ob organizaciji posveta soočil z očitki, da gre za enostransko zasedbo, češ da bodo prisotni le podporniki zasebnega šolstva, a je zagotovil, da puščajo odprta vrata vsem, saj je državni svet pluralna institucija. Hkrati je Kovšca prepričan, da bi morala Slovenija podpreti osnovne šole ne glede na to, ali jih je ustanovila država ali zasebnik, ampak da bi moralo postati pomembno to, s kakšnimi kompetencami in znanji opremljajo otroke.


Če govoriš jezik resnice in ljubezni, te bodo vsi razumeli

Sveti Duh je oblikovalec občestva, je papež dejal pri splošni avdienci, pri kateri je nadaljeval razlago Apostolskih del.


Nadškof Stres: Sedanja vlada zasebnim šolam streže po življenju

Problematika zasebnega šolstva je dodobra ogrela slovensko javnost. V prostorih Državnega sveta bo danes posvet z naslovom Javno in zasebno šolstvo, Državni zbor pa naj bi ključno novelo o financiranju tega področja obravnaval v poznih popoldanskih urah. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so poslanke in poslance že pozvali k umiku te točke z dnevnega reda. Za naš radio pa je nadškof Anton Stres dejal, da je oznanjevanje evangelija preko šolskih klopu »naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi, in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo«.


Po požaru v Fragmatu

Po požaru na objektu Fragmata v bližini Cerknice so tamkajšnji prebivalci še vedno zaskrbljeni in ne vedo, kateri previdnostni ukrepi so še vedno potrebni in kateri ne. Preverila sem, kaj pravijo na Upravi za varno hrano, na Agenciji za okolje in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.


Novejše novice | Starejše novice