Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
bolnišnica Bambino Gesu' (foto: Vatican insider)
bolnišnica Bambino Gesu'

Otroci v bolnišnicah v Venezueli umirajo

Svet | 24.05.2019, 09:09 Marjana Debevec

V vatikansko bolnišnico Bambino Gesu’ v Rimu so prispeli prvi štirje hudo bolni mladoletni otroci iz Venezuele. Politična kriza v državi je namreč močno prizadela celoten zdravstveni sistem.

Vsi štirje otroci so onkološki bolniki, ki bodo v Italiji deležni dobre zdravstvene oskrbe. Slednja je v Venezueli zaradi dolgotrajne politične krize zelo okrnjena: v bolnišnicah je zaradi okužb, ki so jih povzročile slabe higienske razmere, in podhranjenosti umrlo že veliko otrok.

Podatki kažejo, da v državi primanjkuje približno 80 odstotkov zdravil, zaradi česar so poleg otrok najbolj ranljiva skupina tudi ostareli. Ti zaradi podhranjenosti v povprečju na leto izgubijo 16 kilogramov. Ljudje iz države bežijo, da bi si ohranili življenje, odšla je tudi več kot polovica zdravstvenega osebja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...