Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:31

Naš gost: Tomaž Tozon

Hvaležnost ob imenovanju za častnega člana Glasbene matice, foto © Osebni arhiv
0:00
0:00
Tomaž Tozon
Foto © Osebni arhiv

""Iskreno petje je bližnjica k sreči. Hvaležen sem, da jo poznam.""

Težko je najti sogovornika, ki bi s področja vokalne glasbe, zborovodstva in prepevanja imel vsaj približno toliko izkušenj, kot naš gost. Tomaž Tozon je v slovenskem glasbenem, posebej vokalnem, zborovskem svetu zelo znano ime, pravi sinonim za pesmi predanega človeka. Glasbeno pot je začel kot deški sopran, pri dvanajstih letih uglasbil otroško spevoigro, se v otroški dobi uveljavil kot glavni solist v Gobčevem Kresničku in tisti, ki je v filmu Kekec odpel melodijo, ki še danes predstavlja vesel pogled na sončni svet. Tega je pozneje spoznaval kot študent ljubljanske Akademije za glasbo, glasbeni urednik in producent na RTV Slovenija in predvsem kot baritonist v mnogih zasedbah (izpostavimo Kvartet DO in Slovenski oktet) ter zborovodja mnogih vokalnih ansamblov širom po Sloveniji in v zamejstvu. Tomaž Tozon je svoje življenje posvetil glasbi in ni mu žal. Nikoli mu ni bilo!

V naši oddaji je spregovoril o otroštvu, mami, ki je svoje sinove usmerjala na glasbeno pot, otroških doživetjih glasbenega sveta, ki ga je z vso silo posrkal vase. Opereta Kresniček, ki so izvajali v Ljubljani ga je izstrelila med „zvezde“, prepoznavnost je podčrtala Kekčeva pesem, da je ostal „z nogami na trdni zemlji“, pa je ves čas odgovorno skrbela mama. Tomaž Tozon je lep del svojega življenja povezan tudi z narodnozabavno glasbo. Sodeloval je, denimo, pri Avsenikih, Ansamblu Franca Miheliča, Alpskem kvintetu in Veseli planšarjih. Kot producent je zbrano bdel nad brezštevilnimi posnetki, kot član strokovnih komisij pa desetletja obiskoval različne festivale doma in čez mejo.

Član Slovenskega okteta je bil od leta 1978 do leta 1996
Član Slovenskega okteta je bil od leta 1978 do leta 1996

Desetletja mentorstva in do skrajnosti predanega zborovodstva so v njegovo življenje prinesla nešteto prijateljev, poskrbela za spomine, ki jih je obujal v naši oddaji. Ponosen in hvaležen je za mnoga priznanja, med katerimi je najbolj sveže „Odličje sv. Cirila in Metoda“, ki mu ga je Slovenska škofovska konferenca podelila ob njegovi osemdesetletnici. Pri patrih frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani je Tomaž Tozon oblikoval in vodil zbor, ki je od jeseni 1966 pel vsako nedeljo pri sv. maši ob 11. uri. Zbor si je nadel ime sv. Cecilije in je leta 2017 slavil 50-letnico obstoja. Iz APZ sv. Cecilije je izšlo 16 duhovnikov in 3 škofje. 1. decembra 1973 je zbor pel v Vatikanu pred papežem Pavlom VI., leta 1990 pa pred papežem Janezom Pavlom II. Naš gost je v dolgi karieri vodil preko 25 cerkvenih pevskih zborov.

Med najlepšimi zborovodskimi spomini sta nastopa pri papežu.
Med najlepšimi zborovodskimi spomini sta nastopa pri papežu.

Slovenski oktet predstavlja posebno in nadvse intenzivno pevsko obdobje njegovega življenja. Obujal je spomine na premnoge turneje, povezanost pevcev, pomen zasedbe za promocijo slovenske kulture. Kdo bi se ne spomnil srčnih sprejemov na Norveškem, šestdesetih koncertov na eni sami turneji v Združenih državah Amerike. Ganljivi, hudomušni in ostali odtenki spominov se zrcalijo v vsakem delu njegove pripovedi.

Kvartet DO (z leve): Peter Ambrož, Peter Čare, Danilo Čadež in Tomaž Tozon
Kvartet DO (z leve): Peter Ambrož, Peter Čare, Danilo Čadež in Tomaž Tozon

„Kvartet DO je vse, kar sem imel povedati v glasbi.“ pravi Tomaž Tozon, ki je pogovor sklenil s hvaležnostjo soprogi, ki mu ves čas stoji ob strani in razume njegova veselja, in mislijo: „Iskreno petje je bližnjica k sreči. Hvaležen sem, da jo poznam in, da sem lahko mnoge vabil na to pot.“

 

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!