Ljubljana, četrtek, 21. marec 2019, 12:55

Bodo spremembe ločitvenega sporazuma prepričale London?

29. marec je vse bliže, a odhod Velike Britanije iz Evropske unije še ni dorečen, na mizi ostaja več scenarijev. Ali bo parlament v Londonu zagrabil novo priložnost in drevi potrdil ločitveni sporazum, je spet težko napovedati. Včerajšnji pogovori premierke Therese May, predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in glavnega pogajalca povezave za brexit Michela Barnierja v Bruslju so prinesli pravno zavezujoče spremembe dokumenta, ki bi lahko prepričale poslance na Otoku. A kaže bolj slabo.


Evropski simpozij mladih bo leta 2020 v Krakovu

Evropski simpozij mladih po oktobrski sinodi bo leta 2020 v Krakovu na Poljskem. To so sporočili nacionalni delegati za spremljanje mladih na konferenci v Rimu.


P. Hamel kmalu blažen?

Sklenil se je škofijski postopek za beatifikacijo p. Jacquesa Hamela, ki sta ga dva islamska skrajneža ubila med sveto mašo 26. julija 2016. Papež Frančišek je že dva meseca kasneje zatrdil, da gre za mučenca in mučenci so blaženi.


Krščanske Cerkve: Ne obstaja alternativa združeni Evropi

Konferenca evropskih Cerkva pred majskimi volitvami v Evropski parlament vse državljane Evropske unije poziva na volišča. V posebni izjavi so še posebej kristjane povabili, naj ne bodo zunanji opazovalci, ampak skupaj soustvarjajo našo prihodnost.


Kako lahko pomagamo Slovencem v Venezueli?

Humanitarna kriza v Venezueli se poglablja, močno jo občuti tudi približno tisoč Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo tam. Že več kot dve leti jim po svojih najboljših močeh pomaga Slovenska karitas.


Duhovniki, ki skupaj z ljudstvom prisluhnejo Bogu

Papež Frančišek se je dopoldne že tradicionalno ob začetku postnega časa srečal z rimskimi duhovniki. Zbrane je najprej nagovoril njegov namestnik za rimsko škofijo kardinal Angelo De Donatis, ki je duhovnike povabil, naj ne izgubijo upanja, saj je prihodnost v Božjih in ne v njihovih rokah.


Frančiškani bodo nagrado podelili jordanskemu kralju

ordanski kralj Abdulah II. bo prejel častno nagrado »Luč miru« Frančiškovih manjših bratov iz Assisija in sicer za spodbujanje človekovih pravic, sožitja med različnimi veroizpovedmi in sprejemanje beguncev, so sporočili iz tamkajšnjega samostana.


VIDEO: Preganjani kristjani

Papež v video posnetku, v katerem predstavlja molitveni namen za mesec marec, govori o preganjanih kristjanih. Izpostavlja, da je danes več mučencev kot v prvih stoletjih. Preganjani so, ker govorijo resnico in oznanjajo Jezusa Kristusa tej družbi. To se dogaja predvsem tam, kjer ni zagotovljena verska svoboda. Pa tudi v državah, kjer teoretično in na papirju zagotavljajo svobodo in človekove pravice.


Vatikan bo odprl arhive iz časa 2. svetovne vojne

Vatikan bo čez eno leto odprl arhivske dokumente, ki se nanašajo na pontifikat papeža Pija XII. Ta je Petrovo barko vodil v času 2. svetovne vojne. Kritiki ga obtožujejo, da je molčal o holokavstu, drugi ga branijo, da je po svojih najboljših močeh pomagal Judom. Zato so pričakovanja glede arhivov velika. A kot je dejal papež Frančišek, se Cerkev ne boji zgodovine. Izrazil je prepričanje, da kritike temeljijo na predsodkih in pretiravanjih.


AVDIO: Kako se bo EU soočila s tujimi borci?

Predsednik ZDA Donald Trump je minuli teden zatrdil, da je Islamska država v Siriji poražena. V Pentagonu tega niso želeli komentirati, verjamejo pa, da je omenjena skupina na robu poraza. A v Evropski uniji opozarjajo, da padec Islamske države še ni zagotovilo za trajen mir. Treba je biti namreč pozoren na osebe, ki so na sirska bojišča prišle bodisi iz Evrope bodisi ZDA ali Rusije, in se želijo zdaj vrniti v svojo domovino.


Novejše novice | Starejše novice