Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:11

Članov Cerkva v Nemčiji leta 2060 za polovico manj?

Dve glavni krščanski Cerkvi v Nemčiji bosta v naslednjih desetletjih izgubili več milijonov članov. Posledično bosta morali zategniti tudi finančne pasove.


Umrl mož, ki je zapustil filozofijo in se posvetil najbolj ubogim

V starosti 90 let je umrl ustanovitelj skupnosti Barka ter gibanja Vera in luč Jean Vanier. Svoje življenje je daroval za to, da bi povrnil upanje duševno prizadetim v naši družbi. »Sporočilo evangelija je postati možje in žene sočutja. Tako postanemo podobni Jezusu«, je ponavljal.


Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji slavil proevropski Pendarovski

V drugem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je s skoraj 52 odstotki podpore slavil kandidat vladne koalicije Stevo Pendarovski. Kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo pa je podprlo skoraj 45 odstotkov volivcev. Pendarovski je napovedal, da si bo prizadeval za nadaljnjo integracijo v Evropsko unijo in zvezo NATO.


Kako bi bilo, če bi delali 25 ur tedensko?

Kakšen je pomen dela, se sprašujemo ob prazniku sv. Jožefa delavca. Hiter tempo, ki ga narekuje sodobni neoliberalni kapitalizem, je skoraj povsem zabrisal pomen medčloveških odnosov. Posebej se to odraža v družinah, kjer sta oba starša polno zaposlena. Kako najti pravi odnos do dela in hkrati ohranjati odnose? O tem je na lanskem obisku v Sloveniji spregovoril ekonomist, profesor in pisatelj dr. Luigino Bruni.


Možna združitev obeh Korej?

Eno leto po zgodovinskem srečanju med predsednikoma Severne in Južne Koreje je papež Frančišek zaželel, da bi na temelju sporazuma, ki sta ga podpisala, državi napredovali v miru in blagostanju ter bi prišlo do združitve korejskega polotoka.


Socialisti slavili na volitvah v Španiji

Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Španiji so slavili socialisti, ki so prejeli skoraj 29 odstotkov glasov oziroma 123 poslanskih mandatov. Druga je bila Ljudska stranka s 66 sedeži, sledita liberalna stranka Državljani s 57 osvojenimi sedeži in skrajno levi Podemos z 42 poslanskimi mandati. V spodnji dom parlamenta se je uvrstil tudi skrajno desni Vox, ki je dobil 24 poslancev, poslanske sedeže pa je osvojilo še devet manjših, večinoma regionalnih strank.


Bolgari bodo sprejeli papeža

V Bolgariji je že vse pripravljeno na obisk papeža Frančiška, kjer se bo mudil 5. in 6. maja. Med prebivalci je še vedno zelo živ spomin na srečanje s papežem Janezom Pavlom maja leta 2002. V Plovdivu je takrat za blažene razglasil mučence iz časa komunizma.


Varovanje okolja – tudi moja naloga?

V Rimu se danes začenja prireditev Vas za zemljo, ki jo pripravljata organizacija Dan zemlje iz Italije in Gibanje fokolarov. V tednu dni se bo zvrstilo veliko glasbenih, športnih in pogovornih dogodkov, ki bodo v luči papeževe okrožnice Hvaljen moj Gospod vabili k skladnosti med človekom in stvarstvom ter k vesoljnemu bratstvu.


VIDEO: Izberi svojo prihodnost

Evropski parlament je pred evropskimi volitvami objavil video, ki Evropejce in Evropejke vabi, naj se aktivirajo in oddajo svoj glas na volitvah ter tako prihodnjim generacijam zagotovijo boljšo prihodnost.


Maver: Ukrajinci so že večkrat pokazali, da je z njimi težko pometati

Še vedno odmeva, da je ukrajinski komik Volodimir Zelenski v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini prepričljivo zmagal s skoraj tričetrtinsko podporo volivcev. Ali je mogoče z izvolitvijo komika potegniti kakšno vzporednico s Slovenijo in z ZDA, smo vprašali političnega analitika Aleša Mavra.


Novejše novice | Starejše novice