Ljubljana, torek, 25. junij 2019, 14:03

Janša v analizi stanja: Sistem za elito. Za prvorazredne.

Janez Janša
Foto © www.sds.si

Štiri mesece po prisegi vlade Marjana Šarca je svojo prvo daljšo oceno stanja v državi podal prvak največje opozicijske stranke, Janez Janša. V zapisu na Facebooku je po poročanju Domovine opredelil ključne probleme naše države in nakazal razloge, ki so do njih privedli.

V Sloveniji je vzpostavljen sistem, ki služi predvsem eliti, prvorazrednim, ki za ohranjanje oblasti, svojih statusov in privilegijev uporabljajo vsa sredstva, svoje pisanje začenja predsednik SDS Janša. Nadaljuje, da je ena od dolgoročno najbolj katastrofalnih posledic tega sistema erozija človeškega kapitala in gradnikov slovenske državnosti. Po njegovih besedah je slovenska družba razdeljena na tiste prvorazredne, ki so državo bodisi zapustili bodisi pa so del elit, ki so se »vzpostavile z bajoneti revolucionarjev in fizično likvidacijo ‘stare elite’«.

Pripadnika samooklicane elite je najlažje prepoznati po vročičnem besednem zavzemanju za vse, kar naj bi bilo javno, pravi Janša in našteva: »javno zdravstvo, javno šolstvo, javne finance, javna stanovanja … javna stranišča«. A v resnici se zavzemajo za takšno organizacijo družbenih podsistemov, v katerih samooklicana elita brez večjih naporov vzdržuje vpliv in oblast. Po njegovi oceni je Slovenija danes edina država, ki se šteje za demokratično in v kateri ima gospodarstvo tretjerazredni vpliv na družbeno dogajanje. Kot primer izključevalne politike prvorazrednih spomni na zdravnika in priznanega znanstvenika, ki je pomagal zrušiti sistem preplačil žilnih opornic, dr. Marka Noča. Ker je s tem delno ogrozil kriminalni fevd, je bila po Janševih besedah reakcija neusmiljena, zato so ga odstranili.

A največja skupinska žrtev prvorazrednih in njihove politike izključevanja so po Janševem mnenju mladi. Ti po njegovem doma ne dobijo prave priložnosti, če seveda niso potomci elite prvorazrednih. Janša v nadaljevanju zapisa navaja še nekaj ekonomskih statistik. Denimo, zaradi jemanja dragih posojil tujim finančnim skladom smo samo za obresti plačali 9 milijard evrov. »Za ohranitev sistema, ki služi ohranitvi oblasti samooklicane elite, je bila plačana ogromna cena,« opozarja Janša. Izpostavil je še, da zaradi tega ni tretje razvojne osi, ni sredstev za modernizacijo zdravstva, ni druge cevi Karavank, ni obvoznic okrog številnih slovenskih mest in krajev, ni drugega tira, ni potrebne modernizacije železnic. »In povprečna plača ali pokojnina v Sloveniji je najmanj za 250 evrov na mesec nižja, kot bi lahko bila,« Janša zaključuje prvi del svojega pisanja. Drugega je napovedal za jutri zjutraj ob 8. uri.

Vir: Domovina.je

Ne spreglejte: