Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 11:11

Na osnovni šoli otroke usmerjali v teorijo spola

Zaskrbljeni starši šolarjev z Vrhnike so se obrnili na nas, ker so pri dodatnem pouku za nadarjene otroke študenti FDV izvajali delavnico, ki usmerja k teoriji spola. Pod imenom enakost spolov so namreč z video posnetkom poskušali odraščajoče otroke prepričati, da biološki spol ni pomemben, češ da je le družbeni konstrukt.


Škof Lipovšek častni meščan Celja

Upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek je postal častni meščan mesta Celje. Priznanje je prejel za svojo duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo.


Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film

Zavod za zdravstveno zavarovanje je razburil družinske zdravnike. V času, ko ti opozarjajo na preobremenjenost, je razgrnil podatke o povprečnem času, ki ga imajo v ambulanti na voljo za enega bolnika. Znašal naj bi od dobrih 9 do nekaj nad 13 minut. Potemtakem bi en družinski zdravnik na dan povprečno obravnaval 42 bolnikov. Niti zdravniški zbornici niti sindikatu Praktikum ni jasno, od kot takšne številke. Kot so opozorili, se to ne sklada z evidencami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterimi poizvedbami.


50 let služenja Bogu, Cerkvi in ljudem

Dan pred cvetno nedeljo je bil pri Mariji Pomagaj na Brezjah poln hvaležnosti. Frančiškan in doktor pravnih znanosti pater Viktor Papež je v tamkajšnji baziliki obhajal zlato mašo.


Nekdanji nuncij v Sloveniji: »Ta juha ni dobra!«

Vrhunec letošnjega postnega romanja z agencijo Aritours na Poljsko je bila sveta maša v svetišču sv. Janeza Pavla II, ki so ga slovesno blagoslovili ob njegovi beatifikaciji leta 2011. Mašo je daroval nekdanji apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Juliusz Janusz, ki je v pridigi v slovenščini Slovencem zaželel, da bi ohranili svojo vero in bogato tradicijo. Kot je dejal, je po sedmih letih bivanja v Sloveniji spoznal, da tudi našo družbo pesti ideologija in da »ta juha, ki jo kuha politika, ni dobra. Je iz kamenja.« Pri čemer se je svojim besedam prav prisrčno nasmejal.


AVDIO: Ko človeku organe vzamejo pri živem telesu...

V zadnjih tednih je v slovenski javnosti odmevalo vprašanje evtanazije. Dotaknili so se ga tako zdravniki, kot laiki, pa tudi pravniki in mediji. Slovensko zdravniško društvo je sredi marca pripravilo posvet, na katerem so strokovnjaki z raznih področij osvetlili pomen zadnjega obdobja življenja. Med drugim je zbrane nagovoril predsednik Slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Porédoš.


Cene prašičjega mesa poletele. Bo dražja tudi velikonočna šunka?

Obeta se nam občutna podražitev svinjskega mesa in posledično tudi drugih vrst mesa. Cena prašičjega mesa na evropskih borzah se je zvišala za 30 odstotkov, za posamezne dele, kot so pleča, stegno in vrat pa celo za 60 odstotkov. Glavni razlog je prašičja kuga v Aziji. Kitajci pa zaradi trgovinske vojne z ZDA meso za visoko ceno iščejo v Evropi. Slovenci podražitev že lahko občutimo na trgovskih policah. Ali tudi pri velikonočnih šunkah?


SŠK: Verski delavci morajo sum zlorabe prijaviti policiji

Slovenska škofovska konferenca je sprejela Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab. Od vseh verskih delavcev zahteva prijavo suma kaznivega dejanja spolne zlorabe na policijo oz. državno tožilstvo.


Ste prepričani, da vam ne prisluškujejo?

Medtem, ko je premier Marjan Šarec hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na vrhu v Bruslju opozoril na neprimerno delovanje Zagreba, bo parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb obudila preiskavo ravnanja slovenske agentke med arbitražo.


AVDIO: Politične stranke si bodo kmalu oddahnile

Če bi sledil načrtom, bi moral Bruselj pred volitvami v Evropski parlament prav danes objaviti novo projekcij razporeditve sedežev. A tega ne bo storil. Do konca maja bo javnosti dostopna le še ena. Najverjetneje so v ozadju te odločitve številni kritični odzivi.


Novejše novice | Starejše novice