Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Koledniki pri predsedniku Pahorju (foto: Daniel Novakovič/STA)
Koledniki pri predsedniku Pahorju

Koledniki obiskali predstavnike oblasti, nunciaturo, nadškofijo in tudi Radio Ognjišče

| 08.01.2019, 13:42 Rok Mihevc

Letos mineva 25 let, odkar je Misijonsko središče znova oživilo koledniški običaj na Slovenskem in ga združilo z dobrodelnimi projekti v duhu solidarnosti s prebivalci dežel v razvoju. Te dni so koledniki hodili po domovih, danes so obiskali tudi predstavnike oblasti, nunciaturo, ljubljansko nadškofijo in tudi naše prostore.

»Od daleč k vam prihajamo in vam veselo vest oznanjamo. Rodil se je Odrešenik, nam vsem najboljši pomočnik. Zato naj novo leto za vas in za vse v tej hiši srečno bo,« so se danes in v preteklih dneh vrstila voščila kolednikov po slovenskih krajih in župnijah, danes dopoldne pa tudi po državnih in cerkvenih ustanovah.

Letos so veselo oznanilo in voščilo ob novem letu predstavnikom oblasti prenesli otroci iz kočevske župnije, kjer koledujejo že vrsto let. Škofijski animator za misijone in kaplan v Dolenjskih toplicah Matej Gnidovec je za naš radio povedal, da so novomeško škofijo tokrat izbrali tudi tudi zato, ker zaključujejo Baragovo leto. »Lepo rečemo, da božič ni samo krščanski in družinski praznik, ampak vseh nas,. Ker vemo, da to sporočilo da bog postane eden izmed nas hoče priti do vsakega izmed nas. Da tisti mir, ki ga čutimo ta mir preseva vsako poro človeške družbe, tudi politiko. Mora biti politika miru, zato Bog prihaja na ta svet, da nas odreši in nas to sporočilo miru res prevzame.«

Koledniki so bili danes tudi pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je poudaril, da s tovrstnimi projekti navdihujejo skupnost. »Ta običaj povezujete z dobrimi željami, dobrimi dejanji in solidarnostjo. Ste eni izmed številnih, ki v teh mesecih širite dobre misli in dejanja. Prispevate k temu, da čutimo povezanost med nami in hvaležen sem vam za to."

V letošnji Trikraljevski akciji koledniki zbirajo sredstva za pomoč družinam v Albaniji, Braziliji, Čadu, Kanadi, na Madagaskarju, v Malaviju, Ruandi, na Salomonovih otokih, v Slonokoščeni obali, Ugandi in Zambiji. V teh dneh so obiskali domove v več kot 360 krajih, ustavili pa so se tudi na Radiu Ognjišče.

Koledniki iz vrtca Dobrega pastirja na Radiu Ognjišče
Koledniki iz vrtca Dobrega pastirja na Radiu Ognjišče © Rok Mihevc

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...