Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Med Brusljem in Bukarešto letijo ostre puščice

Svet | 17.12.2018, 21:01

Z novim letom bo predsedovanje Evropski uniji prvič prevzela Romunija. Mnogi dvomijo, da je država pripravljena na to nalogo, saj se med drugim sooča tudi s številnimi notranjepolitičnimi boji. Med Brusljem in Bukarešto v zadnjih tednih letijo ostre puščice.

V zvezi s pripravljenostjo Romunije na polletno predsedovanje Evropski uniji ima pomisleke celo predsednik države Klaus Iohannis. Že pred časom se je zavzemal za odstop socialdemokratske vlade. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k nacionalnemu političnemu konsenzu. V Bruslju so v minulem mesecu prav tako poudarili, da verjamejo v profesionalnost oblasti, da bodo izpeljale nalogo, ki je pred njimi. A prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je nedavno ob predstavitvi najnovejšega poročila o stanju v boju proti korupciji v državi Bukarešto posvaril pred nazadovanjem pri reformah na tem ključnem področju.

Premierka Viorica Dancila je kritična do Bruslja. Meni, da Romunijo obravnava nepravično, da je država deležna očitkov, ki so jih ne zasluži, in da je kaznovana le zato, ker leži na vzhodu stare celine. "Tisti, ki to pravijo, bi morali vedeti, da če se katera ustanova in njen predsednik že ves čas javno zavzemata za premostitev vrzeli med Vzhodom in Zahodom, sta to Evropska komisija in Jean-Claude Juncker," se je odzval glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. Omenil je prizadevanja za to, da nihče ne bi bil zapostavljen, in med konkretnimi pobudami poudaril ukrepe za preprečitev proizvodov dvojne kakovosti v vzhodnih in zahodnih članicah. "Razumem, da gre za politiko in da je v Romuniji v igri veliko interesov, a menim, da to ne bi smeli vpletati Evropske komisije. Kar delamo za premostitev vrzeli med Vzhodom in Zahodom je vsesplošno znano."

Pred Romunijo so že mnoge članice med predsedovanjem Evropski uniji pestile različne težave. Češko je prav takrat leta 2009 doletel padec vlade, Belgija je leta 2010 to nalogo prevzela v iskanju nove vlade po predčasnih volitvah, Grčija je bila prva med članicami leta 2013, čeprav je bila takrat v resni gospodarski in tudi politični krizi. Predsedovanje Evropski uniji ima predvsem simboličen pomen, a pomembno prispeva k promociji države, ki opravlja to nalogo.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...