Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:01

Reformni ukrepi francoske vlade številne prebivalce pognali na ulice

Pariz
Foto © nn

Francijo že več tednov pretresajo protivladni protesti. Zadnji so se odvili preteklo soboto, ko se je na ulicah mest zbralo več kot 130 tisoč protestnikov, v nasilju je bilo poškodovanih več kot 260 ljudi, varnostne sile pa so pridržale 400 oseb. Francoski predsednik Emmanuel Macron si je včeraj ogledal nastalo škodo, po kriznem zasedanju s predstavniki vlade pa je pozval k pogovorom z voditelji protestnega gibanja rumenih jopičev.

Protesti so se začeli pred približno tremi tedni, zbrani na ulicah so sprva nasprotovali okoljski reformi in naraščajočim cenam pogonskih goriv, nato pa so se uperili še v predsednika Macrona in njegovo politiko.

Delegat za Francijo in župnik v Freyming-Merlebachu Jože Kamin pojasnjuje, da čeprav je vlada prišla nasproti državljanom z ukinitvijo stanovanjskega davka, je ljudi obremenila z drugimi dajatvami, predvsem okoljskimi. »Tisti, ki imajo najnižje plače, 900, 1000 ali 1200 evrov, enostavno ne vedo več kako, saj ko plačajo najemnino in gorivo, jim komaj kaj ostane za preživetje, posebno, če imajo otroke,« pravi Kamin, ki pojasnjuje, da čeprav je prišlo do nasilja in uničevanja trgovin, lastniki teh podpirajo protestnike, saj se borijo za boljši jutri.

»Nekdo je rekel, kaj ekologija čez deset ali sto let. Mi potrebujemo danes rešitev za boljše življenje in to takoj,« pojasnjuje Kamin, ki dodaja, da se je treba zavedati, da so protestniki gibanja rumenih jopičev večinoma miroljubni, problematične pa so zlasti skrajne skupine, ki izkoristijo proteste. V Parizu so tako poškodovali celo znameniti Slavolok zmage in zažigali avtomobile. »Največje zlo teh uličnih požigov, tatvin, so organizirane skrajno desne in leve skupine, ki imajo določeno taktiko in so izurjene.«

Čeprav se francoska vlada trudi vzpostaviti dialog z gibanjem rumenih jopičev, pa je to vse prej kot enostavno. Sogovornik pojasnjuje, da je gibanje povezal internet in tako nima prave vodstvene strukture, ki bi se lahko pogajala v imenu vseh.

Ne spreglejte: