Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:47

Papež na svetovni dan misijonov: vsem ponesti evangelij skupaj z mladimi.

Papež angelus
Foto © Radio Vatikan

"Skupaj z mladimi: to je pot! In je tudi stvarnost, ki jo doživljamo v teh dneh Sinode ..."

Na misijonsko nedeljo, ki tokrat v ospredje postavlja mlade oznanjevalce, se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala množica romarjev, zlasti s Poljske, Francije, Brazilije, Mehike, Argentine in iz Italije. Poleg njih je papež po opoldanski molitvi pozdrav in zahvalo namenil predstavnikom mednarodne Karitas skupaj z njihovim predsednikom, kardinalom Tagle-jem, ki so tja prišli z namenom utrjevanja medsebojne povezanosti in odprtosti do migrantov. Sicer pa je sveti oče opoldanski nagovor tudi tokrat namenil razlagi in aktualizaciji evangeljskega odlomka, ki danes govori o izbiranju prvih mest!

Papež Frančišek je evangeljski odlomek o zavzemanju apostolov Jakoba in Janeza za prva mesta v Božjem kraljestvu, označil za posvetno miselnost, ki tudi znotraj Cerkve našim časom ni tuja. Dejal je, da najboljše zdravilo proti bolestnemu iskanju prvih mest, pot služenja, o kateri govori Jezus v evangeliju. Spodbudil je, naj te Jezusove besede sprejmemo kot klic k spreobrnjenju, da bi mogli pogumno in velikodušno pričevati o Cerkvi, ki se sklanja k nogam zapostavljenih, da bi jim služila z ljubeznijo in preprostostjo.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je nato papež Frančišek spomnil, da je geslo letošnje misijonske nedelje vsem ponesti evangelij skupaj z mladimi. »Skupaj z mladimi: to je pot! In je tudi stvarnost, ki jo doživljamo v teh dneh Sinode, ki jim je posvečena. Ko jih poslušamo,... odkrivamo toliko pričevanj mladih, ki so v Jezusu odkrili smisel in veselje življenja. In pogosto so ga srečali po zaslugi drugih mladih, ki so že bili deležni te njegove bližine v bratih in sestrah, ki je Cerkev. Molimo, da mladi rodovi ne bi bili prikrajšani za oznanilo vere in za povabilo k sodelovanju v poslanstvu Cerkve.«

Papež Frančišek je vse prisotne seznanil tudi z včerajšnjo beatifikacijo v Malagi v Španiji duhovnika jezuita Tiburzia Arnáiza Muñoza ( 1865-1926). Posebno skrb je namenjal zapornikom, bolnikom in revežem; poleg tega je ustanovil sestrsko skupnost misijonark, ki so poučevale verouk na podeželju.

Ne spreglejte: