Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež se je spotaknil ...

Svet | 10.10.2018, 07:39 Marta Jerebič

Včerajšnji dan v Vatikanu so zaznamovale tri novice. Še preden bi se ena od njih lahko z raznimi ugibanji razplamtela po medijih, je vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke povedal, da se je papež Frančišek ob vrnitvi iz sinodalne dvorane v dom sv. Marte spotaknil in padel, vendar takoj vstal in je dobro.

Obisk Madagaskarja 2019

Besedo je nato predal kardinalu z Madagaskarja Desiréju Tsarahazanu, ki je napovedal, da bo papež ta afriški otok obiskal prihodnje leto. Burke tega uradno ni želel potrditi, dejal je le, da to možnost skrbno preučujejo.

Povabilo v ateistično Severno Korejo

Tretja novica, ki odmeva, pa je povezana s korejskim polotokom. Papež bo prihodnji četrtek sprejel južnokorejskega predsednika, katoličana, Mun Dže Ina, ki se bo na evropski turneji ustavil tudi v Vatikanu. Svetega očeta bo obvestil o tem, da je severnokorejski voditelj Kim Džong-un med septembrskim tretjim vrhom obeh držav papeža povabil v Pjongjanjg z besedami, da ga je pripravljen ’navdušeno’ sprejeti.

Južnokorejski predsednik se bo dan pred avdienco s papežem v vatikanski baziliki udeležil svete maše za mir na korejskem polotoku, ki jo bo daroval državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...