Ljubljana, petek, 19. april 2019, 07:06

Vidim najprej greh ali grešnika kot osebo?

Papež Frančišek je včeraj popoldne pristopil k spovedi in nato v baziliki svetega Petra tudi sam spovedoval vernike. Še prej je tam vodil spokorno bogoslužje, ki je bilo del pobude »24 ur za Gospoda«. Zbranim je zatrdil, da je Božje odpuščanje znamenje veliko večje ljubezni kot je lahko velik katerikoli greh človeka.


Pravila za zaščito mladoletnih za rimsko kurijo in Vatikan

Vatikan je objavil tri papeževe dokumente za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih, ki veljajo za rimsko kurijo in mesto Vatikan.


V Nigeriji znova ugrabljen duhovnik

V Nigeriji so spet ugrabili duhovnika. Krščansko občestvo prosi molitve zanj, obenem pa trka na vest ugrabiteljev, da bi ga nepoškodovanega spustili na prostost.


Kaj se zgodi z redovniki, ki so 12 mesecev nezakonito odsotni iz redovne hiše?

Redovnik, ki je eno leto nezakonito odsoten iz redovne hiše, je lahko odpuščen iz redovne skupnosti. To novost je papež Frančišek uvedel z včeraj objavljenim apostolskim pismom.


Papežev program v Romuniji: srečanje s pravoslavno Cerkvijo in Romi

V Vatikanu so včeraj objavili program papeževega potovanja v Romunijo.


Najboljši učitelj sveta je frančiškan iz Kenije

Kenijski frančiškan Peter Tabichi je dobil nagrado vredno milijon dolarjev za najboljšega učitelja sveta. P. Tabichi poučuje matematiko in fiziko v neki revni vasi v Keniji, kjer je 30 odstotkov njegovih učencev na robu preživetja.


Papež jutri k Mariji v Loreto

Papež Frančišek bo jutri v svetišču v Loretu podpisal posinodalno spodbudo o mladih in zbrane tudi nagovoril. Medtem pa se približno 1.600 mladih iz več kot 40 držav udeležuje mednarodnega ekumenskega srečanja v Bejrutu. Ob jutrišnjem prazniku Marijinega oznanjenja se jim bodo pridružili tudi mladi muslimani.


Preložitev brexita vse realnejša, gospodarstvo skrbi negotovost

Voditelji članic Evropske unije so ponoči dosegli dogovor o preložitvi brexita, načrtovanega za 29. marec. Če bo britanski parlament v prihodnjem tednu potrdil ločitveni sporazum, bo brexit preložen do 22. maja, v nasprotnem primeru pa le do 12. aprila. A London bo moral vseeno predstaviti naslednji korak. Tako v Evropski uniji kot v Združenem kraljestvu so z odločitvijo zadovoljni, kljub temu so napovedali nadaljevanje priprav na brexit brez dogovora.


Umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni

V 83. letu starosti je umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni. Že ob sprejemu škofovske službe je pokazal posebno naklonjenost do slovenskih vernikov, saj se je že pred škofovskim posvečenjem posvetil učenju slovenskega jezika in preživel poletni čas leta 1999 med salezijanci na Rakovniku. Tu se je bodisi učil jezika bodisi spoznaval slovensko kulturo, zgodovino in cerkveno delovanje. Kot je o njem še zapisal škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina, je bil Dino de Antoni v času službovanja v goriški nadškofiji dober pastir vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Slovenskim in vsem vernikom bodo za vedno ostali v spominu njegov nasmeh, njegova očetovska skrb, njegov posluh za vse potrebe, posebno bolnih in ostarelih, njegova skromnost in ponižnost, je o njem še zapisal Karlo Bolčina.


Pomoč Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju po ciklonu

Države na jugovzhodu Afrike je nedavno prizadel tropski ciklon Idai, ki je zahteval že tristo življenj. Zaradi posledic se je tudi Karitas vključila v zbiranje sredstev za najnujnejšo človekoljubno pomoč. Na prizadete in žrtve se je v molitvi spomnil tudi papež Frančišek.


Novejše novice | Starejše novice