Ljubljana, torek, 20. november 2018, 17:16

ZDA: Republikanci obdržali senat, predstavniški dom demokratom

V ZDA so na tako imenovanih vmesnih volitvah republikanci nekoliko povečali svojo moč v senatu. Demokrati so medtem prevzeli večino v predstavniškem domu kongresa, nanizali so tudi nekaj pomembnih uspehov v boju za guvernerske stolčke. Predsednik Donald Trump je kljub temu zadovoljen, saj državljani niso množično nasprotovali njegovi politiki. Vseeno ga v drugi polovici mandata čakajo ovire.


Helsinki gostijo več kot 2000 udeležencev kongresa najmočnejše politične družine v Evropi

Najvplivnejša evropska politična družina, Evropska ljudska stranka, začenja dvodnevni kongres v Helsinkih, kjer bo jutri izbrala vodilnega kandidata za evropske volitve. Za to vlogo se potegujeta Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb, ki se bosta drevi pomerila v polurni javni razpravi. Glasovalno pravico ima 734 delegatov, med katerimi je 20 slovenskih, od tega deset iz SDS ter po pet iz NSi in SLS.


Evropski škofje za zaščito delavcev

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski uniji je objavila dokument o prihodnosti dela. Ena od opornih točk pri oblikovanju sveta dela v prihodnosti je spoštovanje univerzalne temeljne pravice do človeka dostojnih delovnih pogojev. Delo za človeka ni le vir zaslužka, temveč daje tudi smisel življenju.


Moški z vsega sveta v Vatikanu

V Rimu se danes zaključuje mednarodno srečanje mož katoliških združenj iz vsega sveta, ki se ga udeležuje tudi enajst predstavnikov iz Slovenije. Srečanje prireja združenje mož sv. Jožefa na Poljskem pod pokroviteljstvom Sveta evropskih škofovskih konferenc.


Francoski škofje z osmimi žrtvami spolnih zlorab

Papež je v pismu francoske škofe, zbrane na zasedanju v Lourdesu, spodbudil, naj odločno vztrajajo v boju zoper pedofilijo in ostanejo zvesti svoji odločitvi o ničelni toleranci do teh zločinov, ki so za seboj pustili mnoge žrtve. Ob tem pa naj ne bi pozabili ponižne zvestobe, ki jo vsak dan z Božjo milostjo živijo mnogi duhovniki, redovniki, redovnice, posvečeni in laiki, je dodal sveti oče. Francoski škofje škofje so se v soboto prvič vsi skupaj srečali z osmimi žrtvami spolnih zlorab.


Bodo po vmesnih volitvah v ZDA demokrati omejili moč republikancev?

Volivci v ZDA na vmesnih volitvah izbirajo 435 članov predstavniškega doma ter 33 od skupaj 100 senatorjev. V obeh domovih imajo zdaj glasovalno premoč republikanci, po javnomnenjskih poizvedbah pa bi demokrati na teh volitvah lahko prevzeli večino v predstavniškem domu. Analitiki so sicer tokrat v napovedih previdni, saj so se ankete na ameriških predsedniških volitvah, ko je slavil Donald Trump, napovedovale drugačen rezultat.


BiH: Država noče reševati denacionalizacijskega vprašanja

Škofje Bosne in Hercegovine so na včerajšnjem in današnjem plenarnem zasedanju govorili tudi o denacionalizaciji. Apostolski nuncij nadškof Luigi Pezzuto je izrazil obžalovanje, da oblasti v državi niso pripravljene reševati tega vprašanja in vrniti lastnine, ki se uničuje, prodaja ali prepisuje na druge lastnike. Opozoril je, da tudi večine medijev ne zanima to vprašanje, prav tako ne druge težave, kot je diskriminacija na področju zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja.


Drugačna, preroška ekonomija za bolj solidaren svet

V Castel Gandolfu blizu Rima je ta konec tedna potekal kongres z naslovom: Preroška ekonomija. V treh dneh so strokovnjaki z različnih koncev sveta predlagali novo ekonomijo, ki bo služila celostnemu človekovemu razvoju. Predstavili pa so tudi primere dobre prakse, kjer je v središče ekonomije postavljen človek.


Škofje različnih cerkva v iskanju skupne prihodnosti

Na Švedskem bo v tem tednu potekalo 37. ekumensko srečanje škofov, ki ga pripravlja Gibanje fokolarov. Tema pogovorov bo Sveti Duh in izzivi ekumenizma danes.


Med hindujske bogove dodati še kipce Jezusa in Marijo jim ne predstavlja posebnih težav

Msgr. Mitja Leskovar je eden od treh Slovencev, ki deluje v vatikanski diplomaciji. Nadškof Ivan Jurkovič je stalni opazovalec Svetega sedeža pri uradih Združenih narodov v Ženevi, msgr. Matjaž Roter pa je tajnik na nunciaturi v Kolumbiji. Msgr. Mitja Leskovar je pred kratkim zasedel mesto tajnika na nunciaturi v New Delhiju. Z njim smo se pogovarjali o njegovem delu in vernosti v Indiji.


Novejše novice | Starejše novice