Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
nadškof Alojz Uran (foto: Robert Božič)
nadškof Alojz Uran

FOTO in AVDIO: Nadškof Uran na srečanju kmetov: Norost je imeti za temeljni cilj življenja kopičenje bogastva

| 14.10.2018, 15:23

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se je danes odvijal 15. vseslovenski shod kmetov.

Tudi letošnji shod se je opoldne začel z zahvalno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Slovesno somaševanje je vodil nadškof Alojz Uran, navzoč pa je bil tudi evangeličanski škof Geza Filo. Nadškof Uran je pridigi posebej posvaril pred mamonom bogastva, ki ljudem, ki mu podležejo, zapre oči za potrebe drugih in postanejo sužnji zla.

Vse stvarstvo je podvrženo zakonitosti rasti, mi pa smo dolžni pravilno odgovoriti na vprašanje biti ali imeti je opozoril nadškof Alojz Uran, ki je svoj nagovor naslonil na božjo besedo 28. nedelje med letom nedelje. Dejal je, da Jezus ne obsoja bogastva in zemeljskih dobrin zaradi njih samih, obsoja pa pretirano navezanost na denar in dobrine, ko človek temu podredi vse svoje življenje. »Norost je imeti za temeljni cilj življenja kopičenje bogastva. Graditi eno stvar za drugo, ko pa vemo, da smo lahko iz trenutka v trenutek poklicani, da zapustimo vse. Neumnež, to noč bodo zahtevali tvojo dušo od tebe, in kar si pridelal, čigavo bo, pravi evangelist.. Drugi razlog je verski. Bogastvo otežuje vstop v nebeško kraljestvo,« je dejal.

Polna župnijska cekrev na Ponikvi
Polna župnijska cekrev na Ponikvi © Robert Božič

Škof Uran je posvaril tudi pred skopuštvom, ki ne vidi niti svojih najbližjih in tudi ne samega sebe. Kot alternativo je izpostavil Jezusove besede, »iščite najprej božje kraljestvo in vse drugo vam bo navrženo.« Skupaj z sv. Avguštinom je nadškof Uran spomnil, da nam Bog v revežih in tistih, ki so v stiski podarja priložnost, da svoje imetje usmerimo v dobro vseh in nam bo povrnjeno v nebesih.

Prinašanje darov: Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije 2018
Prinašanje darov: Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije 2018 © Robert Božič

»Vse kar zadržujemo zase je mrtvo, vse kar se razdaja drugim prinaša življenje. Vsak zase mora odgovoriti na te izzive,« je bil jasen nadškof Uran in spomnil na danes razglašene nove svetnike, ter posebej povabil, da si k srcu vzamemo salvadorskega nadškofa Oscarja Romera, ki je s svojim življenjem in prizadevanjem za dobro drugih in pravičnost v družbi dal življenje in postal mučenec.

Akademija pred Slomškovo rojstno hišo
Akademija pred Slomškovo rojstno hišo © Robert Božič

Srečanje se je nadaljevalo na dvorišču pred Slomškovo rojstno hišo. Slavnostna akademija je bila ubrana na razmišljanje o pomenu četrte božje zapovedi. Osrednja govornica na akademiji je bila kmetica leta Karolina Dragica Črešnar.

Slavnostna govornica Karolina Dragica Črešnar
Slavnostna govornica Karolina Dragica Črešnar © Robert Božič

Več o njenem nagovoru bomo objavili v jutrišnjem prispevku, ko bomo obeležili Svetovni dan kmetic. Utrinke z srečanja pa boste slišali v kmetijski oddaji čez teden dni.

15. shoda kmetov se je udeležil tudi Ivan Oman
15. shoda kmetov se je udeležil tudi Ivan Oman © Robert Božič

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...