Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 00:34

Strašljiva statistika evtanazije v Belgiji

Evtanazija
Foto © splet

V Belgiji še vedno narašča število primerov evtanazije, poroča spletni portal tednika Družina, ki navaja podatke iz dvoletnega poročila Zvezne komisije za nadzor in ocenjevanje evtanazije. Lani je v Belgiji z zdravniško pomočjo umrlo 2309 ljudi, kar je 13 odstotkov več kot pred dvema letoma, ko je bilo takšnih primerov 2028.

Po besedah predsednika omenjene komisije, Wima Distelmansa iz Bruslja, o evtanaziji razmišlja vedno večje število ostarelih, ki trpijo za večjim številom bolezni, na primer so oslepeli in oglušeli ter obenem nepokretni. Velik del bolnikov, 1747, je bil starih od 60 do 89 let. Med letoma 2016 in 2017 so evtanazijo, torej dejavno pomoč pri samomoru, prejeli tudi trije otroci, stari 9, 11 in 17 let.

Pri večini pacientov so bila kot vzrok za evtanazijo navedena rakava obolenja ali kombinacija »težkih in neozdravljivih bolezni«; v 40 primerih je šlo za duševno trpljenje. Te številke so podobne statistiki iz leta 2016. Rahlo naraslo je število primerov, ko so zdravniki opravili evtanazijo na podlagi vnaprej podpisanih zahtev pacientov. Vse pogosteje se evtanazija izvaja tudi v belgijskih domovih za ostarele: leta 2016 je bilo takšnih primerov 256, lani pa 348.

Po odzivu združenj za zaščito pacientov po Evropi je »statistika evtanazije v Belgiji naravnost strašljiva; z dejavno pomočjo pri samomoru danes tam umre že toliko ljudi kot v prometnih nesrečah«. Pod krinko samoodločanja na ta način umirajo tudi otroci, duševni bolniki in pacienti z demenco. Na Nizozemskem, kjer je evtanazija pod določenimi pogoji tudi dovoljena, se je lani prvič zgodilo, da je primer prevzelo državno tožilstvo, pri tem pa je prav tako šlo za pacientko, ki je trpela za demenco.

Ne spreglejte: