Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:25

Po pogromu nad dr. Možino sprožena peticija za zaščito pravice do svobode govora

Dr. Jože Možina
Foto © Izidor Šček

Poročali smo že o odzivih na intervju novinarja dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na Televiziji Slovenija, v katerem je ta obširneje spregovoril o slovenski polpretekli zgodovini. Kot je znano, so oddajo pozdravili ugledne ustanove civilne družbe, nekateri poslanci Evropskega parlamenta in mnogi posamezniki. A tako dr. Možina kot dr. Dežman sta doživela tudi pravi pogrom. Sprožila sta ga predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Tit Turnšek in poslanec SD mag. Marko Koprivc. Mlačen odgovor vodstva nacionalne medijske hiše na njun napad in na vse, kar je sledilo, ter mešana sporočila, ki jih je posredovalo javnosti, so bili povod za zbiranje podpisov pod peticijo za zaščito pravice svobode govora na javnem zavodu. Vrstijo se tudi pisma podpore voditelju intervjuja.

Svoje stališče je med drugim posredoval nekdanji predsednik Programskega sveta RTV Slovenija dr. Mitja Štular. Prepričan je, da je v ozadju zgodbe interes nekaterih, ki želijo dodatno omejiti in celo ukiniti serijo Pričevalci. Ta po njegovih besedah odstira osebne usode tistih, ki so se znašli v primežu nasilja, okupacije, revolucije in diktatur. Njen avtor je prav dr. Možina. "Popolnoma jasno je, da gre za napad, ki se je v tem trenutku očitno zdel najprimernejši. Intervju sam je le povod, tudi zato, ker v njem v resnici ni nič tako drastično novega, da v poznavalskih krogih ne bi bilo že znano in tudi publicirano. Kar je novo, je, da je bilo vse strnjeno. Ta resnica je prišla na dan tako ali drugače," je ocenil dr. Štular za naš radio. Ob njem smo poklicali še nekdanjega predsednika Združenja novinarjev in publicistov Tina Mamića. Tudi on meni, da je kritike intervjuja zbodlo predvsem to, da so bila na enem mestu objavljena konkretna dejstva, ki so preverjena in se jih ne da zanikati. "Denimo, da so partizani med vojno pobili od 5.000 do 6.000 tisoč okupatorskih vojakov in približno 25.000 Slovencev. Ob tem se sprašuješ, proti komu so se sploh borili. Namesto tega, da bi se pogovarjali o argumentih, se vse skupaj začne na ideološki osnovi," je poudaril Mamić. Podobno je stališče novinarja Petra Jančiča. "Mislim, da so stvari kristalno jasne. V intervjuju ni bilo nič narobe. Kar je nenavadno, so odzivi, ki so bili zelo užaljeni."

Predsednik Društva Nova Slovenska zaveza Peter Sušnik problem vidi v tem, da del naše družbe še naprej živi v prepričanju, da mora razlaga zgodovine, kot so jo podajali komunistična partija, njen izobraževalni sistem in vsi podsistemi, ostati nedotaknjena. "Kljub temu, da imamo demokracijo, nova zgodovinska dognanja, nova dejstva, ni dovoljeno posegati v mitologijo, ki so jo ustvarili." Temu je, tako Sušnik, podleglo tudi vodstvo RTV Slovenija. Nanj se je Društvo Nova Slovenska zaveza obrnilo s posebnim pismom. "Čudi nas, kako hitro RTV Slovenija in njeni organi kljub poletnemu času in težki vsebini hitijo nasproti nekim zelo čudno zvenečim rešitvam, ki nas ne navdajajo z optimizmom, da bo na koncu zadoščeno javnosti in nacionalnim interesom."

Jančič upa, da bo vrh nacionalne medijske hiše nekoliko premislil ter zaščitil svojega sodelavca in njegovo pravilno ravnanje. "V tem primeru je novinar ravnal prav. Tega ni mogoče obsoditi samo zato, ker ne pripada določeni opciji. Če ne, bo na koncu obveljala strankarska logika in novinarstva ne bomo več potrebovali, ga lahko kar ukinemo. Potem ne bo več niti demokratične države, spet bomo v diktaturi. To so grozne dileme. Zato potrebujemo čim širšo javno razpravo - da bomo dosegli pameten razplet." To pričakuje tudi Mamić. "Ne verjamem, da se je levica povampirila v takšni meri, da bi prišlo do sprememb v smislu ukinitve oddaj dr. Možine." Dr. Štular je opozoril, da se je vodstvo RTV Slovenija znašlo pred pomembno preizkušnjo. "Ob vsem ogorčenju, ki ga je bila RTV Slovenija v preteklosti že deležna, nima več veliko možnosti za popravne izpite. V velikem delu družbe bo dokončno prevladalo stališče, da gre za brezupen primer," je opozoril dr. Štular. Po njegovem v nacionalni medijski hiši tako ne bodo zmogli korakov v smeri objektivnosti in nepristranskosti.

Ne spreglejte: