Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

S. Nikolina: Koleraba je koristna za zdravje

Oddaje | 23.07.2018, 14:52 Matjaž Merljak

Koleraba ima zelo malo kalorij in izboljša presnovo, vsebuje antioksidante in vitamin C ter druge za zdravje koristne snovi. Iz nje lahko pripravimo juhe, priloge in solato. Sestra Nikolina je v tokratni oddaji povedala recept za juho in prilogo, hkrati pa svetovala še o vlaganju stročjega fižola, lisičk in breskev.

Kolerabo za juho narežemo na kocke in pražimo na majhni količini čebule. Dodamo narezan korenček in/ali krompir ter pražimo do mehkega, nato prilijemo juho ali vodo ter dodamo zelišča ali začimbe. Na koncu jo lahko zmiksamo in naredimo kremno juho. Po želji ji dodamo malo paradižnikove mezge in kislo smetano ali pečenkin sok ...

Kolerabo lahko narežemo na listke in damo dušit. Nato stresemo na vročo maščobo, posolimo, pokrijemo in naj se počasi mehča. Po potrebi dodajamo vodo. Po okusu solimo, doda poper, peteršilj, drobnjak, ali parmezan.

Konzerviranje fižola

Očiščen fižol damo v vrelo slano vodo ter počakamo, da je komaj kuhan. Naložimo ga v kozarce in zalijemo z vrelim kisom (na 1 liter vode damo 1 dl kisa za vlaganje). Zapremo in kozarce obrnemo. Po določenem času jih ohlajene prenesemo v shrambo. Lahko pa fižol skuhamo v neslani vodi, sol pa dodamo kisu, s katerim bomo zalili.

Vlaganje gob

Lisičke, jurčke ... očistimo in dobro prekuhajmo v vodi, ki smo jih dodali malo kisa ter naložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Lahko pa jih samo naložimo v kozarce in zalijemo s kisom in nato damo pasterizirat za vsaj 10 minut. Za zamrzovanje jih očistimo in osušimo ter čim tanjše naložimo na pladenj prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih tanko naložimo v vrečke.

Vlaganje breskev

Sadje narežemo in skuhamo kot kompot, a ne preveč - da gre zapičen zobotrebec komaj ven. Naložimo v kozarčke in zalijmo s kompotovo vodo ter kozarce dobro zapremo.

Ohranjanje barve špinačnih jedi

Špinačo ali blitvo damo kuhati v vrelo vodo, odcedimo in takoj poškropimo z mrzlo vodo. Kasneje lahko pogrejemo. Če kuhamo juho, prej pripravimo podlago, špinačo pa dodamo tik pred koncem, zadnje tri minute. Čas soljenja v postopku kuhanja je odvisen od jedi do jedi.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...