Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Bezgov cvet (foto: Matjaž Merljak)
Bezgov cvet

Šabesa, sirup ali ocvrto

Oddaje | 04.06.2018, 11:32 Matjaž Merljak

Bezeg v teh dneh opazimo vsi, če ga že ne zagledamo, pa ni mogoče pri sprehodu v naravi spregledati njegovega vonja. Ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri ...

Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, da bezgove cvetove lahko naberemo za čaj ali pa ocvremo. Debelejše peclje odrežemo, potem pa pomakamo v pivovo testo, ki ne vpija maščobe, ter ocvremo. Za pivovo testo potrebujemo: 1,5 dl piva, 2 drobni jajci, 1 žlico olja, 4 žlice moke in sol. Ocvrte cvetove pobiramo na mrežo. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem. Tako bo to sladica. Če ga ne sladkamo, je to lahko glavna jed, ki jo pojemo s solato.

Iz bezgovih cvetov pa lahko pripravimo tudi pijačo: šabeso ali sirup. Prva je za sprotno pitje, druga ima daljšo obstojnost. Cvetove (15 cvetov) operemo in damo v ohlajeno vodo (10 litrov), ki smo jo prej prekuhali. Dodamo še 2-3 bio limone (narezane na kolobarje) in pustimo dva dneva. Nato precedimo in umešamo sladkor (1,5 kg) in citronsko kislino (20 g) ter mešamo, da se počasi stopi. Natočimo v steklenice in postavimo na hladno.

Bezgov grm
Bezgov grm © Matjaž Merljak
Za sirup pa potrebujemo 30 cvetov, ki jih namočimo v 3 litre ohlajene, prekuhane vode. Vmes premešamo, nato precedimo, dodamo citronsko kislino (20 g) in 2 kg sladkorja in zavremo. Prelijemo v pripravljene steklenice in jih takoj zapremo ter položimo, da se hermetično zaprejo. Tako se sirup zlepa ne pokvari.

Sestro Nikolino ste v Svetovalnici spraševali še: zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu (pečemo 10 minut dlje kot običajno in pečenega takoj namažemo z oljem ter odkritega ohladimo), o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso in jagodni marmeladi (na 1 kg jagod dodamo 25 dag sladkorja, med kuhanjem pobiramo tekočino in pene, za osvežitev barve dodamo citronko ali limonin sok, je pa ta marmelada vedno redka).

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...