Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Slovensko Panevropsko gibanje zahteva odgovornost politike v zvezi z arbitražo

Komentarji | 20.06.2018, 15:41 Petra Stopar

Potem ko je premier Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija v zvezi z izvajanjem arbitražne razsodbe sama vložila tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije, so nekateri pravni strokovnjaki opozorili, da bi bilo dobro počakati na naslednjo vlado. Predsednik SDS Janez Janša je Cerarja pozval, da bi bilo modro najprej govoriti o zaščiti NLB in migracijah. Predsednik Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Laris Gaiser pa meni, da bo Slovenija takšno tožbo izgubila, s tem pa tudi denar, ugled in politična stališča.

Ker je Evropska komisija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški, bo po Cerarjevih napovedih vlada sama sprejela odločitev za vložitev tožbe, in to že jutri, danes pa pri Cerarju poteka sestanek s predstavniki strank. Te so bile v prvih odzivih večinoma še vedno načelno naklonjeni tožbi, a hkrati previdne glede hitenja. Na sedež vlade sta danes po navedbah STA prišla še predsednika LMŠ Marjan Šarec in SNS Zmago Jelinčič, ki sta na volitvah prišli v nov sklic parlamenta.

Naj tožbe ne podprejo, jih poziva geopolitični analitik in predsednik Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Laris Gaiser, ki meni, da premierjevo ravnanje sega izven normalnega konteksta administrativnega delovanja neke vlade v odhodu.

»Moje mnenje je, da je delovanje predsednika vlade RS in celotne vlade, od ministra Karla Erjavca navzdol, izredno neodgovorno in zgodovinsko nevarno. Tožba proti Hrvaški nima nobene možnosti za uspeh, ker Hrvaška, s tem da ne spoštuje arbitraže, ker je kontaminirana zaradi delovanja Karla Erjavca in posledično Mira Cerarja, je neizvršljiva, po drugi strani pa je arbitražna sodba, ki se ne izvršuje, dana s strani arbitrov, ki niso mednarodno sodišče, ampak so bili izbrani s strani Hrvaške in Slovenije ad hoc, med nekimi strokovnjaki, ki so podali neko mnenje. In ta razsodba ni kršitev evropskega prava,« pravi Gaiser in dodaja, da bi Slovenija s tožbo tvegala, da bo še dodatno izgubila verodostojnost pred evropskimi ustanovami in partnerji, hkrati pa za to še finančno odgovarjala.

Slovensko Panevropsko gibanje od vlade in Državnega zbora znova zahteva, da odobrita objavo dokumentov, s katerimi se je Slovenija zagovarjala pred arbitražnim sodiščem in do katerih ima neomejen dostop tudi Hrvaška: »Da se na podlagi teh dokumentov vidi, kako se je Slovenija predstavljala pred sodiščem ter s kakšnimi argumenti smo mi izgubili zaselke, ozemlje in državljane. V končni meri bo nekdo moral povedati, da je arbitraža za Slovenijo in za slovenski državni interes škodljiva in da je brezveze, da želi Slovenija implementirati nekaj, česar tudi sama Hrvaška, ki je zmagovalka, ne želi.«

Strinja se s pozivom Janše, da bi na današnjem srečanju stranke govorile raje o stališču Evropske komisije do prodaje NLB in zaščiti premoženja NLB pred rubeži hrvaških sodišč, saj kot pravi Gaiser, je ta banka »izvirni greh« vseh težav z našo južno sosedo. »In se strinjam – treba je sprejeti novo politično in diplomatsko strategijo in se s Hrvati začeti pogajati drugače. Ta arbitraža je mrtva.«

Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da se Slovenija enostransko odpoveduje ozemljem, da omogoča občinskemu svetu občine Piran razpravo o izbrisu štirih zaselkov na levem bregu Dragonje, ki bi posledično postali nikogaršnje ozemlje, in da se odpoveduje državljanom Republike Slovenije tudi tako, da jim ne nudi nujne medicinske pomoči, kot se je zgodilo v primeru družine iz Razkrižja.

Komentarji, Politika, Evropska Unija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...