Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

Slovenija | 15.06.2018, 09:28 Tone Gorjup

Na Gradu Jable v Loki pri Mengšu so sredi tedna predstavili knjigo Ernesta Petriča Spomini in spoznanja. Diplomat, pravnik, politik. Kot sam pravi, ne gre za znanstveno predstavitev in analizo dogajanj, ampak za zapis po spominu, ki pa prispeva k razumevanju nastanka slovenske države in njene uveljavitve v mednarodni skupnosti. O knjigi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi iz Celovca v sodelovanju s Koordinacijskim odborom za raziskovanje diplomatske zgodovine, so spregovorili avtor, recenzenta Marko Pavliha in Andrej Rahten, za založbo pa Hanzi Filipič.

Knjiga Spomini in spoznanja je izšla v zbirki Studia diplomatica Slovenica ob njeni deseti obletnici. Andrej Rahten je o njej povedal: »Gre za projekt, ki smo ga pred več kot desetimi leti začeli snovati v krogu diplomatov in zgodovinarjev. Naša ideja je bila, da tisto, kar so Slovenci skozi zgodovino prispevali v diplomaciji v različnih, najprej mnogonarodnih okvirih, nato pa tudi v naši nacionalni državi, enostano ne smemo prepustiti pozabi.« Deset let dela omenjenega odbora za raziskovanje diplomatske zgodovine, v katerem od začetka sodelujeta Ernest Petrič in Andrej Rahten, zaznamuje prav izid knjige Spomini in spoznanja.

Politik, pravnik in diplomat Ernest Petrič v knjigi predstavil pomembnejša obdobja svojega življenja. Med drugim je bil veleposlanik v ZDA in pri Združenih narodih; bil je tudi član ustavnega sodišča. O tem, za kakšne spomine gre, je Ernest Petrič povedal: »Ni to strokovna knjiga. Je nekako poiskus pisati o določenih obdobjih, kako sem jih videl in kako sem jih doživljal, pomembnih za slovensko državo, pomembnih za nas.« Spomini se začenjajo z njegovim vstopom v politiko, ko je bil član Kavčičeve vlade, sledi akcija petindvajsetih poslancev, zatem odhod na tuje, začetek diplomatske kariere v Indiji še v času stare države, sledi veleposlaništvo v Washingtonu v času, ko že imamo svojo državo Slovenijo, mesto sekretarja na zunanjem ministrstvu, služba veleposlanika pri OZN v New Yorku in pozneje na Dunaju. Posebni poglavji sta namenjeni še meji s Hrvaško in letom na ustavnem sodišču.

Marko Pavliha, ki je napisal tudi spremno besedo, je o knjigi zapisal: »Petrič velja za enega najvplivnejših in najuglednejših intelektualcev, ki holistično združuje vloge mednarodnega pravnika, profesorja, pisca, diplomata, politika in ustavnega sodnika, predvsem pa mu kot pokončnemu in izjemno delovnemu človeku nikdar ni vseeno, kaj se dogaja s preprostimi ljudmi, domovino, človeštvom in celotnim planetom«. Za radio Ognjišče pa je o knjigi še povedal: »Prinaša marsikaj. Bere se kot napet roman o mednarodnih odnosih, o domači politiki, mednarodnem pravu, peripetijah s Hrvaško ...« Hanzi Filipič s celovške Mohorjeve družbe pa je povedal, zakaj so se odločili za natis spominov: » S prof. dr. Petričem smo povezani že več let, bil je tudi šest let veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji … Pred leti smo se ponudili, da bi v primeru, če bi začel pisati spomine, te tudi objavili. To smo tudi uresničili.« Kot je še dejal, je Petrič veliko prispeval k temu, da so se koroški Slovenci lahko mogoče bolje uveljavili in k temu, da je dialog o raznih vprašanjih, ki zadevajo slovensko narodno skupnost na Koroškem in v Avstriji, zdaj veliko bolj odprt, kot je bil.

Slovenija, Svet, Politika, Slovenci po svetu
Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay) Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay)

Poletna depresija

Obstaja poletna depresija? Če, kako to, saj se dopusta in počitniškega oddiha veselimo skozi celotno delovno oziroma izobraževalno obdobje?, smo vprašali Tineta Papiča, jungovskega psihoanalitika, ...