Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Po hudi letalski nesreči na Kubi sožalje svojcem žrtev izreka tudi papež Frančišek

Svet | 19.05.2018, 20:18

Kuba je ovita v črno. Včeraj je v Havani kmalu po vzletu s tamkajšnjega mednarodnega letališča strmoglavilo potniško letalo. Na krovu je bilo 110 ljudi. Štiri so prepeljali v bolnišnico, en človek je tam pozneje umrl. Prizorišče nesreče si je ogledal novi predsednik države Miguel Diaz Canel, ocenil je, da bo identifikacija žrtev trajala dalj časa. Napovedal je oblikovanje posebne komisije, ki bo skušala najti vzrok tragedije. Pri preiskavi bo pomagala tudi Mehika, saj je bilo strmoglavljeno letalo njeno.

Po najhujši letalski nesreči na Kubi v zadnjih 30 letih je Canel razglasil dvodnevno žalovanje. Oglasil se je tudi papež Frančišek. V telegramu, ki ga je v njegovem imenu nadškofu Dionisiu Guillermu Garcii Ibanezu poslal kardinal Pietro Parolin, je sveti oče zagotovil molitev za večni počitek umrlih. Izrazil je tudi svojo bližino družinam, ki v tej uri bolečine jočejo zaradi nepričakovane ločitve od svojih dragih. "Gospod naj svojcem žrtev podeli duhovno vedrino krščanskega upanja," še piše v sožalni brzojavki.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...