Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Policija opozarja na samozaščito pred žepnimi tatvinami

Sociala | 26.05.2018, 07:00 Petra Stopar

Z začetkom turistične sezone se v turističnih središčih in mestih začne pojavljati tudi žeparstvo. Žeparji delujejo v organiziranih skupinah, žrtvam pa se približajo med ogledom znamenitosti ali fotografiranjem. Po navedbah policije se pred tatvino lahko s preventivnimi ukrepi najbolje zaščitimo sami.

Čeprav področje drznih tatvin v Sloveniji še zdaleč ni velika problematika, kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana Matija Breznik pojasnjuje, da smo že bili priča primerom v okolici turističnih središč. Žeparji največkrat delujejo v Ljubljani, Postojnski jami, Bledu ter v obalnih mestih. Kradejo predvsem iz torbic, nahrbtnikov in zunanjih žepov.

Če so v preteklosti delovali samostojno, pa gre danes za organizirane skupine, »in sicer imajo te skupine običajno od tri do štiri ali pet ljudi, ki imajo natančno razdeljene vloge za to, kako pristopiti do žrtve, kako prikriti določeno dejanje, da nahrbtnik ali žep prekrijejo z določenim predmetom in te ukradene predmete enostavno predajo naprej drugemu storilcu, ki jih, kolikor je le mogoče neopazno, s samega kraja tatvine čimprej odnesejo«.

Žrtve okradejo, ko so te v gibanju, »da žrtev, ko ji nekdo seže v nahrbtnik ali žep, ne čuti, da je do tatvine prišlo,« pojasnjuje Breznik. Po njegovih besedah se velikokrat zgodi, da oškodovanci večkrat ne prijavijo tega dejanja, ker mislijo, da so ta predmet sami izgubili. Najpogosteje žeparji izmaknejo denarnice, iz njih nato poberejo denar in kartice, denarnico pa odvržejo. Med žeparji je več žensk. Storilci so predvsem tujci, iz Romunije, Bolgarije in območja nekdanje Jugoslavije. Žrtve tatvin na prostem so predvsem tujci, na avtobusih pa Slovenci, predvsem ženske in starejši.

In kakšni so preventivni ukrepi? Komandir Policijske postaje Bled Boštjan Lenček svetuje: »Denar in vrednejše predmete nosimo v notranjih žepih ali v denarnicah, ki se obesijo okrog vratu ali pod vrhnjimi oblačili. Pri prenosu večjih količin denarja naj bo ta shranjen na več mestih, v nahrbtnikih naj ne bo vrednejših stvari, naj bodo zadrge zaprte, pri gibanju v skupini pa naj se ta nahrbtnik nosi spredaj, da imamo pogled na to, kaj se s to prtljago dogaja.« Če se gibljemo v skupini, moramo posebno pozornost nameniti tudi osebam, ki niso z nami.

Sociala
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...