Ljubljana, petek, 06. december 2019, 12:18

Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu

Rok Lunaček
Foto © FB

"Utrip časa pljuska v tvoje skale, ki se vendarle zmehčajo"

Rok Lunaček je bil gost tokratne oddaje »A štekaš?«, v kateri je na svojevrsten iskren način predstavil svoj pogled na življenje in njegovo delo. Je član skupine Flirrt, sicer pa znan po številnih besedilih pesmi slovenskih avtorjev.

»Glasba je ena čudovita stvar,« bi lahko povzeli sporočilo sredinega večera, ko je Rok Lunaček v živo gostoval v oddaji. Predstavil se je kot avtor besedil in kot glasbenik različnih zasedb. »A skupina Flirrt je moja prva in zvesta ljubezen in vanjo sem prišel pri svojih 17 letih, še kot malinovec.«

Brez glasbe se lahko živi, ampak to bi bila tiho ubijajoča tišina, težko bi funkcioniral brez nje, je dejal naš sogovornik. »Vedno sem vesel, ker sem plačan za delo v katerem zelo užival. In kako bi bil svet lepši, če bi vsi imeli to možnost. Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu. Nisem eden tistih glasbenikov, ki se postavljajo, da so nekaj več. Smo umetniki, ampak jaz to umetnost doživljam malo drugače. Vsak mora pač vedeti, v čem je dober, v čem slab. Če si slab, probaš to izpopolniti, ali pa zadevo opustiš. Je zelo preprosto, ker najhuje je, če nekdo skozi ego skuša sebe realizirati skozi nekaj, kar mu ni dano. Pač vsak ni za vse.«

Na vprašanje, kako bi primerjal pesmi včeraj in danes, Lunaček pravi, da je danes več življenja v besedilih. »Včasih smo šli z glavo skozi zid, čez reko skočit, kjer ni mostu... Šlo je za manj kalkulacij, a tudi bolj neumno. A načeloma nisem človek, ki bi kaj spremenil, mogoče kakšne stvari, ko sem kot prepotenten mulc kaj nepotrebnega rekel staršem. A oče mi je rekel, da mi je oprostil, zdaj moram še sam sebi."

Lunaček, kot pravi, ne živi v utvari, da lahko izrazito vplivamo na svojo usodo. »Živim, da samo živim. Se že vse zgodi z namenom, tudi žalost. Se učiš iz napak, ne da spremeniš tok žalosti, ampak, ko se zgodijo, jih pozdraviš in tako si bolj miren.« V oddaji je še povedal, da za besedila pesmi ne čaka na navdih, večjo težavo ima, da zaustavi ta jez. Samo lani je napisal preko 50 besedil.

Ne spreglejte: