Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Trump naj bi v kratkem uvedel carine na uvoz jekla in aluminija

Svet | 08.03.2018, 16:00

Predsednik ZDA Donald Trump bo predvidoma ali danes ali jutri uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija. Ali bo poteza doletela vse ali le določene države, še ni jasno. Že napoved pred tednom dni je povzročila buren odziv in grožnje s protiukrepi, vse več je tudi opozoril pred trgovinsko vojno. Da ta lahko povzroči ogromno škode, je prepričana Kitajska, Evropska unija je sporočila, da je pripravljena.

Za zdaj nič ne kaže, da bi si Trump premislil, ne posluša niti svojih svetovalcev. Vztrajno trdi, da tuje države že desetletja izkoriščajo ZDA, temu želi narediti konec. "Do nekatere mere je ta izjava pravilna, a je ne gre posploševati kar na vse trgovinske partnerice ZDA," je poudaril predstavnik marketinga v Skupini SIJ - Slovenska industrija jekla Mario Ivankovič. "V tem kontekstu so največkrat omenjene azijske proizvajalke."

Na Kitajskem so prepričani, da bo poteza škodila tudi ZDA. Zunanji minister azijske velesile Vang Ji je prepričan, da bi državi morali sodelovati kot partnerici in ne tekmovati med seboj. Napovedal je tudi nujen in upravičen odgovor.

Zaščitne ukrepe je pripravila tudi Evropska komisija, izgube bi med drugim ublažila z dodatnimi dajatvami na nekatere ameriške izdelke, vključno z viskijem, arašidovim maslom in brusnicami. "Protekcionizem ne more biti odgovor. Nikoli ni," je ob tem poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Da postaja Evropska unija vse bolj ranljiva tudi na ekonomskem področju, je ocenila evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc. Prepričana je, da v Bruslju potrebujemo odločnejše voditelje, ki bodo kos spremembam na mednarodnih trgih.

Ta tema bo tudi v ospredju rubrike Evropska unija v živo v nedeljo, 11. marca, ob 18.30.

Svet, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...