Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:30

Trump naj bi v kratkem uvedel carine na uvoz jekla in aluminija

Simbolna slika
Foto © Pixabay

Predsednik ZDA Donald Trump bo predvidoma ali danes ali jutri uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija. Ali bo poteza doletela vse ali le določene države, še ni jasno. Že napoved pred tednom dni je povzročila buren odziv in grožnje s protiukrepi, vse več je tudi opozoril pred trgovinsko vojno. Da ta lahko povzroči ogromno škode, je prepričana Kitajska, Evropska unija je sporočila, da je pripravljena.

Za zdaj nič ne kaže, da bi si Trump premislil, ne posluša niti svojih svetovalcev. Vztrajno trdi, da tuje države že desetletja izkoriščajo ZDA, temu želi narediti konec. "Do nekatere mere je ta izjava pravilna, a je ne gre posploševati kar na vse trgovinske partnerice ZDA," je poudaril predstavnik marketinga v Skupini SIJ - Slovenska industrija jekla Mario Ivankovič. "V tem kontekstu so največkrat omenjene azijske proizvajalke."

Na Kitajskem so prepričani, da bo poteza škodila tudi ZDA. Zunanji minister azijske velesile Vang Ji je prepričan, da bi državi morali sodelovati kot partnerici in ne tekmovati med seboj. Napovedal je tudi nujen in upravičen odgovor.

Zaščitne ukrepe je pripravila tudi Evropska komisija, izgube bi med drugim ublažila z dodatnimi dajatvami na nekatere ameriške izdelke, vključno z viskijem, arašidovim maslom in brusnicami. "Protekcionizem ne more biti odgovor. Nikoli ni," je ob tem poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Da postaja Evropska unija vse bolj ranljiva tudi na ekonomskem področju, je ocenila evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc. Prepričana je, da v Bruslju potrebujemo odločnejše voditelje, ki bodo kos spremembam na mednarodnih trgih.

Ta tema bo tudi v ospredju rubrike Evropska unija v živo v nedeljo, 11. marca, ob 18.30.

Ne spreglejte: