Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Jeretič: Letošnje leto je za sindikate izgubljeno

Slovenija | 19.03.2018, 15:33 Petra Stopar

Kot je znano, je skladno z odstopom premierja Mira Cerarja zastal pogajalski proces med vlado in sindikati javnega sektorja. Da so slednji »največji osmoljenci premierjevega odstopa, saj so izgubili partnerja,« je za naš radio ocenil politični analitik Sebastjan Jeretič. Stavkovnega sporazuma v tem letu ne pričakuje.

Za oceno o dogajanju na relaciji vlade in sindikatov po sredinem premierjevem odstopu smo vprašali strokovnjaka za komuniciranje Sebastjana Jeretiča, ki je dejal, da je »predvsem Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) naredil kar veliko strateško napako, ker ni sprejel baje res dobre ponudbe vlade in mislil, da ima še vedno manevrski prostor za izsiljevanje vlade«.

Sam odstop vlade vidi kot strateško dejanje pred volilno kampanjo, sindikati pa bodo po njegovi oceni vsekakor morali počakati na pogajanja z naslednjo vlado. Čeprav so nekatere njihove zahteve legitimne, meni, da je sindikate »malce zavedla visoka gospodarska rast in da pričakujejo, da jim pripada mogoče več, kot si Slovenija v tem trenutku lahko privošči«.

Dodaja, da bodo stavke še visele v zraku in da bodo morali sindikati do konca leta počakati. »Mislim, da je letošnje leto zanje bolj ali manj izgubljeno. Vlada sicer lahko sprejme kakšno malenkost v sklopu tekočih poslov, ampak neke korenite spremembe bodo možne šele proti koncu leta, kar pomeni, da bodo veljale prihodnje leto,« še predvideva Jeretič.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...