Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Voditelj Jure Sešek obkrožen z maškarami (foto: Rok Mihevc)
Voditelj Jure Sešek obkrožen z maškarami

VIDEO: Pustna Sobotna iskrica do 15.00 zbrala 94.331 EUR darov. Bog povrni!

Dobroti dajemo glas | 10.02.2018, 18:11 Jure Sešek

Letošnja 16. dobrodelna Pustna Sobotna iskrica je spet pokazala na velikodušna srca naših poslušalk in poslušalcev. Odzvali so se z neverjetno dobroto, tako da smo do konca našega tradicionalnega pustnega rajanja zbrali 94.331 EUR darov, ki smo jih letos, v sodelovanju z Misijonskim središčem slovenije namenili misijonskim potrebam Marijinih sester čudodelne svetinje, ki delujejo v Ukrajini. Prvenstveno bodo namenjeni varni hiši za otroke, ki bo svoje poslanstvo lahko prav zaradi teh darov širila tudi na mladostnike v stiski v mestu Balta.  Radijci skupaj s sestrami misijonarkami kličemo: Bog povrni vašo  dobroto!

Marijine sestre in sestre Usmiljenke skupaj z lazaristi in drugimi misijonskimi in karitativnimi delavci v Ukrajini delujejo na številnih področjih in prinašajo upanje v tamkajšnji velikokrat izjemno težak in siv vsakdan. Poseben problem, ki se kaže kot dediščina minulih desetletij komunizma in zgrešene politike zadnjih let, so razbite družine in nedoumljiva družbena brezbrižnost. Posledično je veliko število otrok prepuščeno ulici, oropano zdravega otroštva, izkušnje lepih odnosov v družini in svetlega pogleda, upanja in ciljev v prihodnosti.

Želja: Varna hiša za mladostnike v Balti

V letošnji PSI smo se radijci odločili, da podporo namenimo širitvi njihovega projekta v mestu Balta, kjer so usmiljenke ustanovile varno hišo, v kateri ponujajo zavetje tem otrokom z roba družbe. Skupaj s tam delujočimi prostovoljci jim nudijo oporo, se zanimajo zanje, jih poslušajo, jim nudijo oporo in jim poskušajo podariti ljubezen, ki so jo v vsakdanu večinoma oropani in jo podzavestno iščejo.

"Zgodba, ki bo letos deležna plemenitega „dobrodelnega slovenskega nadaljevanja“, se piše dvestopetdeset kilometrov od Odese, prav toliko od Kijeva. Balta je mesto z dvajset tisoč prebivalci, blatnimi ulicami in od Boga pozabljenimi deli mesta. Ko smo jo obiskali v jesenski akciji „Dobroti dajemo glas“, smo jo doživeli z zoprnim vetrom in mnogimi, premnogimi težavami. Pred desetimi leti so v mesto prišle sestre usmiljenke. Srečale so sestrico in brata, otroka, ki sta sama tavala po nočnih ulicah in zbegano iskala...," je po vrnitvi iz Ukrajine zapisal v svojem blogu kolega Jure Sešek.



Prej omenjena otroka sta našla sestre, ki so v Balti ustanovile varno hišo za otroke, zavetje v obliki popoldanskega varstva, prijazen prostor za tiste, ki si zaslužijo pozornost, ki je doma niso deležni. Začele so v najetem stanovanju, kmalu kupile majhno hišo na obrobju mesta in jo preuredile v dom, ki danes nudi popoldansko varstvo, hišo, v kateri pripravljajo obroke in mnoge vsebine, ki jih ponujajo otrokom!

V brezbrižnost utopljena družba. Kako mladostnikom pokazati vrednote?

V Balti je še danes močno razširjeno omamljanje otrok in mladih z lepilom, v mnogih hišah cmarijo sintetična mamila. Iz močnih narkotikov z različnimi recepti "pridelujejo" mamila, ki so dostopna tamkajšnjim revežem. Večina družin je razbitih, ločeni starši mnogih otrok se utapljajo v alkoholu, bežijo v svet omame, živijo s hudimi boleznimi in popolnoma neodgovorno zrejo v svojo prihodnost in jutrišnji dan otrok! Mnogo mladih je v zaporu. Tudi, ko odslužijo kazen, ne zmorejo dolgo stopati po poštenih poteh.

Otroci v Balti upajo na vašo pomoč ...
Otroci v Balti upajo na vašo pomoč ... © Izidor Šček

Sestre v Balti vidijo, da je nujno, da svoje poslanstvo razširijo na mladostnike. Za to potrebujejo prostore in glavni namen letošnje dobrodelne misijonske PSI je bilo prav zbrati sredstva, da kupijo hišo v bližini njihove varne hiše za otroke, jo obnovijo in v njej zaženejo programe za mladostnike, ter jim omogočijo, da se izvijejo iz začaranega kroga ulice, ki zaradi razmer v Ukrajini večinoma vodi v kriminal, droge in druge s tem povezane stranpoti. Upajo, da bi s tem programom lahko fantom in dekletom, ki so se znašli na robu, pomagali k zavestnemu cilju iskanja boljših poti, dokončanju šolanja in zrelega vstopa v življenje trdnih ljudi, ki bodo odgovorno gradili prihodnost tamkajšnje družbe in ustvarili družine, ki bodo temelj te družbe.

Iskrena hvala in Bog povrni za vašo dobroto!

Zjutraj, pred začetkom našega dobrodelnega pustnega rajanja, smo radijci potihoma želeli, da bi z zbranimi  darovi letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko omilili to bolečino. Z Misijonskim središčem Slovenije smo upali, da bomo, s pomočjo zbranih darov, lahko odkupili sosednjo hišo, v kateri bi sestre nudile pomoč mladostnikom. Tudi tistim, ki so povezani z njimi že od rosnih otroških let! Zato, da bi jim pomagali zgraditi svetlo in sončno prihodnost. Pri tem so nam z nastopom pomagali Luka Sešek, Sten Vilar in ansambel Mladi Belokranjci!

Muzikantje brez katerih ni pustnega plesa!
Muzikantje brez katerih ni pustnega plesa! © RO

Vaš odziv drage prijateljice in prijatelji nas je spet presenetil. Sestra Marta, predstojnica Marijinih sester v Kijevu, je solznih oči opazovala dogajanje na PSI in kar ni mogla verjeti tistemu, kar je videla. V iskreni hvaležnosti za zbrane darove, ki so zanesljivo že na poti od vas v njihove dobre roke in bodo do zadnjega centa porabljeni za uresničitev programov za boljši jutri otrok in mladine v Balti, skupaj s sosestrami in tamkajšnjimi lazaristi, s katerimi vodijo vse svoje programe, že razmišljajo, da bodo z zbranimi sredstvi lahko omogočile tudi lažje delovanje drugih programov, ki so jih zagnale. S. Marta je predvsem omenila program zdravljenja odvisnosti od mamil, delo s starostniki, ki so se jim domači odrekli in jih zapustili in še enemu velikemu problemu tamkajšnje družbe - brezdomcem.

Dobrota je! Vsi smo lahko misijonarji!

V tisti svet boleče brezbrižnosti in brezciljnosti, bomo z zbranimi darovi in nesebično pomočjo misijonark in misijonarjev ne le omogočili postavitev temeljev svetlejše prihodnosti, ampak bodo s sredstvi lahko obdržali in udejanjali tudi pomoč v drugih karitativnih dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo. Radijci obljubljamo, da vas bomo o vsem redno obveščali.

Rajanje
Rajanje © Rok Mihevc

Na Pustni sobotni iskrici smo tudi letos podelili nekaj simboličnih nagrad najboljšim maskam.

Posmezna maska

Posamezne maske: Lego kocka, sesalec, sonček, astronavt in twister
Posamezne maske: Lego kocka, sesalec, sonček, astronavt in twister © Rok Mihevc

Družinske maske

Ptičje gnezdo
Ptičje gnezdo © Rok Mihevc

Snežinke, zima
Snežinke, zima © Rok Mihevc

Matrjoške
Matrjoške © Rok Mihevc

Marsovčki
Marsovčki © Rok Mihevc

Crocksi
Crocksi © Rok Mihevc

 

Skupinske maske

Trojanski krofi
Trojanski krofi © Rok Mihevc

Rubikova kocka
Rubikova kocka © Rok Mihevc

Olimpijska reprezentanca
Olimpijska reprezentanca © Rok Mihevc

Za presenečenje tik pred začetkom našega pustnega rajanja sta poskrbela tudi Lekarna Ljubljana in Toko. Poln kovček vitaminskih in drugih pripravkov za sestre usmiljenke, za potrebe otrok, za katere skrbijo v Balti.

Presenečenje za s. Marto Meško
Presenečenje za s. Marto Meško © Rok Mihevc

O Marijinih sestrah čudodelne svetinje

Marijine sestre so redovnice, ki živijo v skupnosti, da bi služile ljudem v potrebi. Z zaobljubami uboštva, čistosti in pokorščine se darujejo Bogu in skušajo posnemati Jezusa in Marijo v njuni ljubeči drži do vsakega človeka. Trije stebri njihovega življenja so: molitev, služenje in življenje v skupnosti. V sklopu akcije "Dobroti dajemo glas" smo lahko spoznali kako skupaj z ostalimi vejami, ki živijo duha Vincencijanske karizme, delujejo v tamkajšnjih razmerah.

Marijine sestre čudodelne svetinje v Kijevu. Z leve: s. Barbara, s. Jožica in s. Marta
Marijine sestre čudodelne svetinje v Kijevu. Z leve: s. Barbara, s. Jožica in s. Marta © Izidor Šček

V Kijev so prišle leta 2005 na prošnjo tamkajšnjih lazaristov. Povabili so jih: »Pridite, da bomo skupaj naredili kaj za uboge!« Njihovo služenje je sad sodelovanja z lazaristi in laiki. V začetku so spoznavale mesto, potrebe ubogih ter organizacije in redove, ki že delujejo na tem področju. Odpirajo se jim vedno nova področja delovanja. Predstojnica s. Marta Meško pravi, da so v letošnji Pustni Sobotni iskrici spoznale kako pomembna je moč medija, koliko dobrega lahko storimo skupaj! Neizmerno so hvaležne za pobudo, izvedbo akcije in zbrane darove, katerih vsota je presegla najbolj optimistična pričakovanja.

Dobroti dajemo glas
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...