Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Papež: Pridiga mora biti dobro pripravljena, kratka in ne sme biti predavanje

Cerkev po svetu | 07.02.2018, 12:37 Marta Jerebič

Papež, ki sredine splošne avdience v zadnjem času namenja posameznim delom svete maše, je danes govoril o Evangeliju in pridigi.

Papež je poudaril, da gre pri evangeliju za neposreden govor, sam Gospod nam govori. Zato mu moramo prisluhniti z odprtim srcem, saj ta Beseda potrebuje konkreten odgovor v življenju vsakogar.

Da bi do nas prispelo sporočilo, se Kristus poslužuje tudi duhovnikove besede, ki ima po evangeliju homilijo. Ta po papeževih besedah ne sme biti nek priložnostni govor, kateheza ali predavanje.

»Kdor pridiga, se mora zavedati, da ne dela nekaj svojega. Pridiga in daje glas Jezusu. Zato mora biti dobro pripravljena, biti mora kratka,« je poudaril papež in med smehom vernikov dejal, da velikokrat vidimo, kako nekateri med pridigo zaspijo, drugi klepetajo ali gredo ven na cigareto. Homilijo se po njegovih besedah pripravi z molitvijo, proučevanjem Božje besede ter kratkim in jasnim povzetkom, ki ne sme biti daljši od desetih minut.

A tudi verniki moramo opraviti svoj del. Predvsem biti zbrani, zavzeti moramo pravilno notranjo držo brez vnaprejšnjih predsodkov. Če poslušamo 'dobro novico', nas bo ta spreobrnila in preoblikovala, je še dejal papež in dodal, da bomo tako tudi mi sposobni spremeniti sebe in svet.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...