Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 12:48

Kako za drugo leto ohraniti božično zvezdo?

Božična zvezda, foto © Pixabay
Božična zvezda
Foto © Pixabay

"Modro je poskusiti ohraniti le tiste božične zvezde, ki so lepo raščene, so bile pazljivo vzgojene in imamo zato več možnosti, da nam bo uspelo!"

Ste tudi vi med tistimi, ki so imeli srečo in ste pred ali med božičnimi prazniki dobili božično zvezdo, ki je bila lepa, košata in vas je vse do zdaj razveseljevala? In se je tudi vam rodila želja, da bi rožo obdržali in bi vas prihodnje leto spet razveseljevala?

Z vrtnarjem Davorjem Špeharjem smo se o tem pogovarjali v predpraznični Svetovalnici. Med drugim je povedal: "Da se jo ohraniti, nekatere kar dolgo obdržijo liste, druge pa ne. Ne smemo se bati nekoliko bolj grobo poseči v rastlino, ohraniti samo tri najbolj lepe vrhove, jo prikrajšati. Iz teh štrcljev se bo lepo obrasla..."

Če se torej ponašate z lepo božično zvezdo, ki vas je razveseljevala v minulih praznikih in si želite, da bi jo ohranili, je torej prvi korak obrezovanje. V poletnem času jo potem ne smemo izpostavljati direktnemu soncu, bolj ji prija senca. Že jeseni pa ji moramo posvetiti več pozornosti.

Nujno je temnenje!

Če želimo, da nas bodo vrhnji listi božične zvezde za prihodnji božič pričakali rdeče obarvani, moramo dovolj zgodaj v akcijo. Davor Špehar svetuje, da jo začnemo za vsaj 14 ur postavljati v temo že jeseni, že takoj v septembru. Če tega ne bomo storili, se bodo njeni vrhovi lahko obarvali rdeče šele konec januarja ali v februarju prihodnje leto. Modro je poskusiti ohraniti le tiste božične zvezde, ki so lepo raščene, so bile pazljivo vzgojene in imamo zato več možnosti, da nam bo uspelo.


Ne spreglejte: