Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:12

Papež o migrantih

Papež Frančišek
Foto © RV/ANSA

Ob današnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu dopoldne daroval sveto mašo. Udeležili so se je priseljenci prve in druge generacije, kakor tudi prosilci za azil, ki zdaj živijo na področju rimske škofije.

Sveti oče je v homiliji spomnil na to, da je v poslanici za današnji dan že zapisal, da je vsak tujec, ki trka na naša vrata, v vsaki dobi priložnost za srečanje z Jezusom Kristusom, ki se poistoveti s sprejetim ali zavrnjenim tujcem (glej Mt 25,35.43). Poudaril je še, da je Jezusovo povabilo prvima učencema, naj prideta in pogledata, kje stanuje, namenjeno vsakemu od nas, tako gostiteljem kot prišlekom. Gre za povabilo k preseganju naših strahov, da bi se zmogli napotiti v srečanje z drugim, ga sprejeti, spoznati in priznati. Za prišleke to pomeni tudi spoštovati zakone, kulturo in tradicije države, v katero so sprejeti. Za gostitelje pa predstavlja razumevanje njihovih strahov, ranljivosti in bojazni za prihodnost kakor tudi preseganje predsodkov ter odprtost za bogastvo različnosti, potencialov in upanja prišlekov.

Papež Frančišek je množici, ki se je dopoldne zbrala v baziliki sv. Petra, znova spregovoril opoldne, ko se je skupaj z drugimi romarji zbrala na Trgu pred apostolsko palačo v Vatikanu. Naznanil je, da bomo naslednji svetovni dan migrantov in beguncev iz pastoralnih razlogov poslej obhajali jeseni in sicer bo to v nedeljo, 8. septembra leta 2019.

V povezavi z današnjim evangeljskim odlomkom je sveti oče opoldne spomnil, kako vsakdo med nami išče srečo, ljubezen, dobroto, polnost življenje in da nam je Bog Oče vse to dal v svojem Sinu Jezusu. Prepričan je, da »samo osebno srečanje z Jezusom porodi pot vere in učenčevo hojo za Njim. Lahko imamo številne izkušnje, uresničimo mnogo stvari, vzpostavimo odnose z veliko ljudmi, vendar pa le srečanje z Jezusom, ob tisti uri, ki jo pozna samo Bog, lahko da polni smisel našemu življenju ter daje rodovitnost našim projektom in pobudam

Sveti oče je še spomnil, da smo za dosego takega osebnostnega premika poklicani poživiti srečanje z Jezusom v molitvi, v premišljevanju Božje besede in v udeležbi pri zakramentih. Potem bomo z Njim in z Njegovo pomočjo in milostjo obrodili sadove. Kar dvakrat je ponovil, da je prava pot v življenju: Iskati Jezusa, srečati Jezusa in hoditi za Jezusom.

Sveti oče je zatem napovedal, da bo od sedaj naprej bo iz pastoralnih razlogov obhajanje Svetovnega dneva migrantov in beguncev na drugo nedeljo v septembru. Tako bo naslednji, torej 105. dan na nedeljo, 8. septembra 2019.

Ob koncu se je pred obiskom Čila in Peruja zbranim priporočil za molitveno spremljanje na tem apostolskem potovanju.


Ne spreglejte: