Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež o migrantih

Svet | 14.01.2018, 15:20 s. Brigita Zelič

Ob današnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu dopoldne daroval sveto mašo. Udeležili so se je priseljenci prve in druge generacije, kakor tudi prosilci za azil, ki zdaj živijo na področju rimske škofije.

Sveti oče je v homiliji spomnil na to, da je v poslanici za današnji dan že zapisal, da je vsak tujec, ki trka na naša vrata, v vsaki dobi priložnost za srečanje z Jezusom Kristusom, ki se poistoveti s sprejetim ali zavrnjenim tujcem (glej Mt 25,35.43). Poudaril je še, da je Jezusovo povabilo prvima učencema, naj prideta in pogledata, kje stanuje, namenjeno vsakemu od nas, tako gostiteljem kot prišlekom. Gre za povabilo k preseganju naših strahov, da bi se zmogli napotiti v srečanje z drugim, ga sprejeti, spoznati in priznati. Za prišleke to pomeni tudi spoštovati zakone, kulturo in tradicije države, v katero so sprejeti. Za gostitelje pa predstavlja razumevanje njihovih strahov, ranljivosti in bojazni za prihodnost kakor tudi preseganje predsodkov ter odprtost za bogastvo različnosti, potencialov in upanja prišlekov.

Papež Frančišek je množici, ki se je dopoldne zbrala v baziliki sv. Petra, znova spregovoril opoldne, ko se je skupaj z drugimi romarji zbrala na Trgu pred apostolsko palačo v Vatikanu. Naznanil je, da bomo naslednji svetovni dan migrantov in beguncev iz pastoralnih razlogov poslej obhajali jeseni in sicer bo to v nedeljo, 8. septembra leta 2019.

V povezavi z današnjim evangeljskim odlomkom je sveti oče opoldne spomnil, kako vsakdo med nami išče srečo, ljubezen, dobroto, polnost življenje in da nam je Bog Oče vse to dal v svojem Sinu Jezusu. Prepričan je, da »samo osebno srečanje z Jezusom porodi pot vere in učenčevo hojo za Njim. Lahko imamo številne izkušnje, uresničimo mnogo stvari, vzpostavimo odnose z veliko ljudmi, vendar pa le srečanje z Jezusom, ob tisti uri, ki jo pozna samo Bog, lahko da polni smisel našemu življenju ter daje rodovitnost našim projektom in pobudam

Sveti oče je še spomnil, da smo za dosego takega osebnostnega premika poklicani poživiti srečanje z Jezusom v molitvi, v premišljevanju Božje besede in v udeležbi pri zakramentih. Potem bomo z Njim in z Njegovo pomočjo in milostjo obrodili sadove. Kar dvakrat je ponovil, da je prava pot v življenju: Iskati Jezusa, srečati Jezusa in hoditi za Jezusom.

Sveti oče je zatem napovedal, da bo od sedaj naprej bo iz pastoralnih razlogov obhajanje Svetovnega dneva migrantov in beguncev na drugo nedeljo v septembru. Tako bo naslednji, torej 105. dan na nedeljo, 8. septembra 2019.

Ob koncu se je pred obiskom Čila in Peruja zbranim priporočil za molitveno spremljanje na tem apostolskem potovanju.

Svet, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...