Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med srečanjem z diplomatskim zborom (foto: Radio Vatikan)
Papež med srečanjem z diplomatskim zborom

Papež diplomatom: Trdna družina je le med moškim in žensko

Slovenija | 08.01.2018, 14:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes že tradicionalno nagovoril diplomatski zbor. V obsežnem govoru je izpostavil zaščito človekovih pravic, prenehanje orožarske tekme, ideološke kolonizacije in trgovine z ljudmi. Zavzel se je tudi za dialog v Koreji in Siriji, za sprejem migrantov in beguncev ter za delo na področju klimatskih sprememb. Po njegovih besedah bi se morali politiki odločno zavzeti za podporo družini.

»Človek je ustvarjen po Božji podobi in iz tega izhaja njegovo dostojanstvo«, je zatrdil papež Frančišek, ko je spregovoril o 70. obletnici Deklaracije o človekovih pravicah. Slednje so se v desetletjih razvijale in po papeževih besedah nekatere postale tudi nasprotne druga drugi. Vse to je pripeljalo do ideoloških kolonizacij, ki uničujejo kulture določenih narodov. Papež sicer tokrat ni omenil, kaj vse ta termin vključuje, že v prejšnjih govorih pa je kot ideološko kolonizacijo označil uvajanje kontracepcije, splava in teorije spola.

Med človekovimi pravicami je sicer sveti oče začel pri otrocih, ki jih zavržejo še preden se rodijo, in pri starejših, ki so zavrženi zato, ker so za bližnje teža. Spregovoril je o ženskah, ki nasilje doživljajo v lastnih družinah in o ljudeh, ki so zaradi revščine ali vojn prisiljeni zbežati iz svoje domovine.

Ko je govoril o pravici do miru je Frančišek izpostavil, da gresta celostni razvoj in razoroževanje z roko v roki. V času jedrskega orožja pa po njegovih besedah pravična vojna skoraj sploh ni več mogoča.

Sicer pa se je sveti oče zavzel za dialog na Korejskem polotoku in v Siriji ter v drugih državah, kjer še divja nasilje. Pozval je tudi k vzpostavitvi takšnih razmer, da bi se begunci lahko vrnili na svoje domove.

O Jeruzalemu, kot svetem, mestu kristjanov, Judov in muslimanov je papež ponovil svoje stališče o nujnosti reševanja tega sedemdesetletnega konflikta po politični poti in sicer v mednarodnem priznanju dveh držav.

Potem ko se je spomnil tudi drugih kriznih žarišč po svetu, je papež spregovoril o potrebi po zaščiti družine, ki jo na Zahodu pogosto smatrajo kot preživelo ustanovo. Namesto dokončne odločitve imajo rajši bežne odnose. Vendar pa po njegovih besedah hiša, zgrajena na pesku krhkih odnosov, ne obstane. Vse to vodi tudi v demografsko zimo. Zato je papež države pozval, naj odločno podprejo družino. »Potrebna je trdna skala«, je zatrdil papež, »ta skala pa je skupnost zveste in nerazvezljive ljubezni, ki povezuje moškega in žensko

Sicer pa je spregovoril tudi o beguncih in njihovem trpljenju ter izpostavil njihovo vključevanje v našo družbo. Spregovoril je tudi o pravici do svobode vesti in veroizpovedi, pa tudi do menjave vere, kar je v nekaterih državah še vedno prepovedano in vodi v ekstremizme. Ob sklepu je izpostavil še pravico do dela in pa nujnost zavzemanja za zaščito naše zemlje.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...