Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 09:07

Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo že tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo v času do naslednje uprizoritve besedila patra Romualda, ki bo čez tri leta. Občina, društva in ustanove bodo do 21. aprila pripravile devet dogodkov, vrata bo odprla tudi Pasijonska soba.


Desnica pred volitvami v iskanje skupnih točk

Prvaki petih strank z desnega političnega pola so včeraj na javni tribuni v celjskem Narodnem domu razpravljali o tem, kam naj gre v prihodnje Slovenija. Pogovor je pripravil Inštitut dr. Antona Korošca, po besedah udeležencev pa želijo v politični prostor še pred volitvami sprožiti razpravo o ključnih vsebinskih vprašanjih.


Tonin za dialog o prioritetah Slovenije in predčasni kongres NSi

V tokratni oddaji »Pogovor o« smo gostili mag. Mateja Tonina, ki je konec januarja prevzel vodenje opozicijske parlamentarne stranke Nova Slovenija - krščanski demokrati. Spregovoril je o vzdušju med člani po menjavi vodstva, napovedal volilni kongres, ki bo predvidoma 21. aprila in predstavil prioritete stranke, ki so jih sprejeli na nedavni programski konferenci in o katerih želijo spregovoriti tudi na izredni seji državnega zbora. To je utemeljil z željo po dialogu in poglobljeni razpravi o Sloveniji, saj je stanje v državi zaskrbljujoče.


Kaj se dogaja s ključnim zakonom zdravstvene reforme?

Ministrstvo Milojke Kolar Celarc želi še v marcu v parlamentarni postopek potisniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Prej mu mora zeleno luč prižgati vlada. A v koaliciji zadnje različice besedila še niso prejeli, zato niso zadovoljni. Nerazumljivo se jim tudi zdi, da je predlog po drugi strani že v rokah socialnih partnerjev.


Vrhovni poveljnik oboroženih sil Pahor: Potrebne so dolgoročne in velikopotezne odločitve

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes na nadaljevanju izredne seje državnega zbora predstavil svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski. V pisnem mnenju, ki ga je Pahor že poslal, je med drugim poudaril nujnost posodobitve celotnega sistema nacionalne varnosti in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti. Svojo vizijo pa je opoldne predstavil tudi novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder.


Kozlovičeva vodi intenzivna pogajanja s sindikati javnega sektorja

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič ima te dni veliko dela. Potem ko je prevzela vodenje skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja, nadaljuje pogovore z njimi o novih izhodiščih. Prvi dan tega tedna sta prišla na vrsto Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše Sviz, ter skupina sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Z predstavniki slednje se Kozlovičeva spet srečuje v tem popoldnevu. Tudi nov sestanek s Svizom je predviden še ta teden, saj nas v prihodnjem čakajo stavka in shodi v njegovi organizaciji. Včeraj so bili z zadnjimi vladnimi pogajalskimi izhodišči seznanjeni policisti. Sindikat delavcev zdravstvene nege Slovenije ter Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije jih že poznata, v današnjem dopoldnevu sta Kozlovičevi podala svoji mnenji.


Vodenje mladinske pastorale prevzel Matevž Mehle

Vodenje Medškofijskega odbora za mladino in Skupnosti katoliške mladine je s 1. marcem prevzel župnik na Jesenicah Matevž Mehle. Na teh mestih je zamenjal Toneta Česna, ki je prevzel mesto direktorja Zavoda sv. Stanislava. Za njegovo delo so se mu sinoči zahvalili pri sveti maši. Oba sta pred tem nekaj besed spregovorila na tiskovni konferenci.


Pod peticijo za odstop Kolar Celarčeve več kot 8.000 podpisov

Gibanje Skupaj naprej, ki želi slovensko zdravstvo vrniti ljudem, je pred slabima dvema tednoma začelo zbirati podpise za odhod ministrice Milojke Kolar Celarc s položaja. Spletno peticijo je podprlo že več kot 8.000 ljudi. V prihodnjem tednu se obeta shod, podrobnosti bo gibanje še predstavilo. Kot je za naš radio poudaril njegov predsednik, ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan, je bistveno, da naše zdravstvo obvarujemo pred hitro sprejetimi škodljivimi ukrepi, ki bodo imeli dolgoročne posledice tudi po tem, ko se bo aktualna vlada že poslovila z oblasti.


Mati Margareta Puhar, 200. obletnica rojstva

Morda je zdaj trenutek, da se srečamo z ženo, ki je ustanovila prvo redovno skupnost pri nas. To je s. Margareta Puhar, rojena 6. marca 1818 na Janževem vrhu v župniji Kapela pri Radencih. Njene naslednice, šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja se ob 200. obletnici njenega rojstva s hvaležnostjo spominjajo svoje ustanoviteljice. Ob njenem jubileju so danes še tesneje povezane z njo v svojih skupnostih oziroma hišah. Včeraj so z verniki njene rojstne župnije Kapele obiskale Slomškov grob in zatem obhajale molitveni večer v materni hiši v Mariboru. V minulih dneh so tam vodile misijon in se ob koncu z njenimi rojaki pri maši, ki jo je daroval šesti Slomškov naslednik nadškof Franc Kramberger, zahvalile za dar njenega življenja, v katerem je dozorela za nebesa prav na svoj rojstni dan, 6. marca 1901.


Rojčevo čaka težko delo za slovensko manjšino v italijanskem senatu

Premešano razmerje sil po tokratnih volitvah v Italiji bo pomembno vplivalo tudi na nadaljnje življenje in delo slovenske manjšine pri zahodnih sosedih. Ta je zadovoljna, da se je v parlament v Rimu prebila njena predstavnica, a skrbi, kaj bo sploh uspela narediti v prihodnjih petih letih, ostajajo.


Novejše novice | Starejše novice