Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 23:20

Murskosoboška škofija za več svetosti

Murskosoboška škofija se že pripravlja na 100-letnico združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo bomo obeležili leta 2019. O tem je škof Peter Štumpf spregovoril na novinarski konferenci, na kateri so predstavili tudi pastoralne načrte za naprej in publikacije, ki so izšle v teh dneh.


Ernestina Jelovšek (1842 – 1917) – pozabljena Prešernova dediščina

V Sloveniji od leta 2000 obletnico rojstva Franceta Prešerna, 3. december, praznujemo kot Ta veseli dan kulture. Tako so bila vrata številnih kulturnih ustanov, ki so ponudile več sto brezplačnih dogodkov, odprta za obiskovalce. V senci dneva kulture se spominjamo tudi 100. obletnice smrti Prešernove hčerke Ernestine Jelovšek, ki nam je zapustila dragocene spomine na svojega očeta.


Nadškof Stres: Kar je preveč, je preveč

Poročali smo že, da bo postopek spreminjanja ustave na področju financiranja zasebnih osnovnih šol, ki ga je začelo 60 poslancev državnega zbora, da bi tako lahko obšli odločbo ustavnega sodišča o tem vprašanju, najverjetneje ustavljen. Vse kaže, da na ustavni komisiji ne bo prejel dovolj podpore, saj je predstavnik madžarske narodne skupnosti v našem parlamentu Laszlo Göncz napovedal, da zanj ne bo glasoval. Medtem je pristojni odbor državnega zbora pripravil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, po kateri bi država obvezni del javnega programa v zasebnih šolah financirala stoodstotno, a razširjeni del bi ostal brez sredstev. Zelena luč takšni rešitvi je bila prižgana kljub opozorilu parlamentarne zakonodajno-pravne službe, da bi lahko bila ustavno sporna. V minulem tednu smo lahko spremljali več odzivov na zadnje dogajanje.


Društvo SiBRASS s kolažem skladb baročnih koncertov za trobento in sodobnejših del za trobento in orgle sklepa letošnji cikel

Društvo SiBRASS vabi v nedeljo, 3. decembra 2017 ob 19.30 v kapelo Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani na zadnjega iz cikla koncertov, v katerem imajo trobila osrednjo vlogo.


Nadškof Zore na Brezjah: Danes tudi mi prihajamo prednjo in ji izročamo naš narod

V slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj je bila danes maša za vse žrtve slovenske revolucije, predvsem za tiste, ki so bile letos prekopane iz rova sv. Barbare v Hudi jami, daroval jo je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, udeležil pa se je je tudi predsednik republike Borut Pahor, pred tem se je predsednik republike na pokopališču Lipica v Škofji Loki udeležil blagoslova kostnice. Uvodoma je zbrane nagovoril rektor svetišča na Brezjah p. dr. Robert Bahčič. „Po Marijinem vzoru in njeni priprošnji stojmo ob strani drug drugemu, si med seboj pomagajmo, pokojnim žrtvam pa izkazujmo največje spoštovanje z molitvijo in daritvijo svete maše,“ je dejal p. Bahčič.


Tomšič: Ni pomembno, kako vlada sprejema odločitve, saj sploh ni operativna

S prvim decembrskim dnem se je začela štiriletna sanacija poslovanja 15 bolnišnic. Iz proračuna bodo prejele slabih 136 milijonov evrov, ki naj bi pokrili 80 odstotkov nakopičenega minusa. Vlada je včeraj sprejela tudi poseben vladni projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti zavodov ter optimizacijo vodenja in poslovanja v javnih bolnišnicah. Projekt so podprli le ministri iz vrst SMC. Tudi uredbi o plačah direktorjev v javnem sektorju je bila na vladi zelena luč prižgana samo z glasovi največje koalicijske stranke. Odločanje s preglasovanjem ostali partnerici, DeSUS in SD, vidita kot slabo popotnico za preostanek mandata.


Razširjeni del javnega programa zasebnih osnovnih šol bo očitno ostal brez sredstev

Pristojni parlamentarni odbor je pripravil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Po njej bi bil obvezni del javnega programa v zasebnih šolah financiran stoodstotno, razširjeni del prav tako javnega programa bi ostal brez sredstev. Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je opozorila, da bi bila takšna rešitev lahko ustavno sporna, a so poslanci to preslišali.


AUDIO: Na Brezjah maša zadušnica za vse žrtve iz Hude Jame

V slovenskem Marijinem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo jutri ob 10. uri sveta maša zadušnica za vse žrtve iz Hude Jame, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Pri sv. maši bo sodelovala Nova slovenska zaveza. Uro pred tem pa bo na pokopališču v Škofji Loki blagoslov kostnice, ki po besedah predsednika vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jožeta Dežmana prinaša nacionalni depo vzorcev za analizo DNK.


Misijonar Marko Anton Kapus (1657 - 1717)

V občini Radovljica so upravičeno ponosni na svojega rojaka jezuitskega misijonarja, raziskovalca in pesnika Marka Antona Kapusa. Letos se spominjamo kar dveh njegovih jubilejev: rodil se je 12. aprila 1687 v Kamni Gorici, umrl pa 30. novembra 1717 v Mehiki. V radovljiški graščini so mu že v začetku oktobra posvetili večer z okroglo mizo in slavnostnim koncertom. Jezuti pa so v jubilejnem letu izdali dvojezično monografijo Marko Anton Kapus: prvi slovenski misijonar v Ameriki.


Komisija Pravičnost in mir za zaščito enakopravnega položaja otrok v zasebnih šolah

Kaj bo prinesel postopek za spremembo ustave na področju financiranja šolstva, je težko napovedati. Lahko se zgodi, da bo ustavljen na ustavni komisiji, saj dvetretjinska podpora njenih članov takšnemu predlogu ni zagotovljena. A treba bo počakati do seje, na kateri bo na dnevnem redu to vprašanje. Do takrat se lahko vrstijo različna stališča.


Novejše novice | Starejše novice