Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:54

Meh za Radio Ognjišče o pričakovanjih do nove vlade

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh bo zbornico vodil še prihodnja štiri leta. To je namreč sklenila skupščina zbornice, ki je Mehu namenila 56 glasov, njegovemu protikandidatu Milanu Škapinu pa 22 glasov. Skupščina je potrdila tudi nov upravni odbor zbornice. Za Radio Ognjišče je Meh dejal, da si želi v prihodnjih štirih letih ustvariti moderen, učinkovit in stabilen zbornični sistem. Spregovoril pa je tudi o pričakovanjih do nove vlade.


Kako ravnati, če med dopustom na tujem ostanemo brez potnega lista?

Čas počitnic marsikdo izkoristi za pot zunaj meja Slovenije. Za identifikacijo v tujini osebna izkaznica ni dovolj. Izjema so članice Evropske unije oziroma schengenskega prostora in še kakšna država na stari celini. Drugod potrebujemo potni list. A hitro se lahko zgodi, da med dopustom ostanemo brez njega. Tudi zato v Bruslju predlagajo hitrejšo izdajo začasnih potovalnih dokumentov in izboljšanje njihovih varnostnih elementov.


Beasley Slovencem: Imate čudovit narod in tudi osnovne gradnike, da lahko zgradite še boljšega

Slovenijo obišče vse več tujcev, zato bi vam radi skozi oči prav popotnika spregovorili o lepotah naše domovine. Se jih zavedamo? Če bi poslušali direktorja Svetovnega programa za hrano, ki deluje v sklopu Združenih narodov Davida Beasley, se jih zavedamo premalo.


SDS za mandatarja želi Janšo, SD podpira Šarca, LMŠ pa želi nov krog pogovor

Predsednik republike Borut Pahor je danes opravil prvo polovico posvetovanj z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu.


Počitnice brez načrtov ali polne dejavnosti?

Pred nami sta dva meseca brez šole, česar so se otroci zelo veselili. Staršem pa ta čas večkrat predstavlja nov izziv, kam z otroki in kaj naj doma sploh počnejo. Nekateri se odločajo za številne dejavnosti, otrokom programirajo vsak teden posebej, spet drugi izberejo več prostega časa.


Slovesnost pri Kapeli mučencev in podelitev Ehrlichovih nagrad

Ob 100. obletnici rojstva izseljeniškega duhovnika in narodnega buditelja Vinka Žaklja in v spomin na upor proti komunističnemu nasilju so se v Šentjoštu nad Horjulom letos že triindvajsetič zbrali na slovesnosti pri Kapeli mučencev. Sv. mašo je daroval prof. dr. Janez Juhant. Slavnostna govornica je bila Mojca Kucler Dolinar. Sledil je kulturni program s podelitvijo Ehrlichovih priznanj in medalj.


Peterle ob svoji 70-letnici pripravil okroglo mizo

Evropski poslanec in predsednik slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je ob svojem 70. rojstnem dnevu v Ljubljani pripravil okroglo mizo o poti, ki jo je slovenski človek prehodil med letoma 1848 in 2018. Ocenil je, da smo Slovenci v tem času s postavitvijo države dosegli izjemen uspeh, vendar pa je še nismo ponotranjili. Zbrane je ob začetku okrogle mize nagovoril predsednik republike Borut Pahor ob sklepu pa tudi David Beasley, direktor Svetovnega programa za hrano, ki deluje v sklopu Združenih narodov.


Nagovor škofa Jurija Bizjaka novomašnikom koprske škofije

Slovesnost mašniškega posvečenja v koprski stolnici je bila na praznik apostolov sv. Petra in Pavla ob 17. uri. Tamkajšnji škof Jurij Bizjak je posvetil Blaža Kernela iz župnije Slavina, Gašperja Naglosta iz župnije Vipava ter Andreja Penka iz župnije Hrenovice.


Župljani Šentvida kljub mnenju ministrstva še naprej zbirajo podpise

V minulem tednu se je na razlastitev pokopališča Šentvid s strani Mestne občine Ljubljana odzvalo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj. Posebej so njihove besede pozdravili župljani in člani Društva Blaž Potočnikova čitalnica.


Pregled domačih dogodkov od 22. do 29. junija

Teden, ki je za nami je bil v znamenju mašniških posvečenj pa tudi dneva državnosti. Seveda pa ni šlo brez sestavljanja koalicije, a bo na njo treba še počakati.


Novejše novice | Starejše novice