Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Avdienca - Trg sv. Petra (foto: CTV)
Avdienca - Trg sv. Petra

Papež: Kdor sanja, izboljšuje svet!

Cerkev po svetu | 20.09.2017, 14:31 Marta Jerebič

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco namenil vzgoji za upanje. Zlasti mlade je spodbudil, naj se ne bojijo sanjati, saj kdor sanja, izboljšuje svet.

Celotna papeževa avdienca je bila na 'ti'. Izgrajuj! Vstani! Hodi! Delaj za mir! Ljubi! Bodi odgovoren! Vedno imej pogum za resnico! A zapomni si: nisi boljši od nikogar! Neguj ideale! Predvsem pa, sanjaj! so bile glavne papeževe spodbude.

»Ne boj se sanjati. Sanjaj! Sanjaj o svetu, ki se še ne vidi, a ki bo zagotovo prišel.«

Papež Frančišek je v katehezi spodbudil, naj se ne prepuščamo negativizmu in naj nas ovire ne ustavijo, prav tako ne sovražniki človeka, kot so greh, sovraštvo, zločin in nasilje.

»Če se zmotiš, vstani: nič ni bolj človeškega, kot delati napake. In te iste napake zate ne smejo postati zapor. Ne bodi ukleščen v svoje napake.«

Skratka, boj, ki ga biješ tu doli, ni popolnoma nekoristen. Če je Bog položil upanje v naša srca, ga ne želi zlomiti z neprestanimi razočaranji. Zato je papež katehezo sklenil s pozivom: Živi, ljubi, sanjaj, veruj. In z Božjo milostjo, nikoli ne obupaj.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...