Manca pri Krnskem jezeru (foto: mojajezera)
Manca pri Krnskem jezeru

S kolesom do jezer po vsej Sloveniji

| 25.08.2017, 22:05 Blaž Lesnik

V letošnjem poletju je pozornost uporabnikov družbenih omrežij in kmalu zatem širših medijev pritegnila Manca Korelc, ki si je zadala za cilj obisk vseh slovenskih jezer. S kolesom ali peš. Da bo to dolgotrajna naloga, se zaveda, a pravi, da bo prišla do konca.

Gostja Doživetij narave (11.8.) je najprej ugotovila, da uraden in popoln seznam slovenskih jezer ne obstaja. Odločila se je, da ga bo naredila sama in obiskala vse vodne površine od naravnih do umetnih jezer, mlak, bajerjev, ribnikov. Ko je prikolesarila na snemanje pogovora, je bila navdušena nad odkritjem bajerčka pred Zavodom sv. Stanislava - kmalu se je znašel na seznamu. Projekt Moja jezera (terminološko bi bilo bolj pravilno reči kar mokrišča) je kombinacija vseh njenih strasti: kolesarjenja, jezer, izletov in objavljanja na digitalnih kanalih. Ker obožuje javno nastopanje in se strokovno ukvarja z digitalnimi mediji, so njeno navdušenje hitro opazili tudi drugi. Z obiskovanjem jezer je začela letos (2017) spomladi, do zdaj (avgust) jih je obiskala že 229.

Zakaj projekt Moja jezera?

Namen je spoznavanje neznanih stoječih voda na slovenskih tleh, ki se jih ni dotaknil komercialni turizem. Vsi poznamo Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak to tudi pomeni, da ob obali skoraj ni klopce za umirjeno opazovanje vode, krožna vožnja s kolesom pa je podobna slalomu najvišje stopnje zahtevnosti. Kot pravi, sama bolj uživa ob nenatrpanih bregovih jezer.

V pogovoru je Manca povedala tudi, kako je zasnovala spletno stran, kako skrbno obdela vsako fotografijo in pripravi objavo, zakaj ji obiskovanje jezer odpira oči za naravo in tudi o ljubezni do kolesarjenja.

Kočevsko jezero
Kočevsko jezero © ARO

Letos ji je uspel podvig prekolesariti Slovenijo po diagonali od Hodoša do Pirana (368 km v manj kot 24 urah), a izzivov ji ne zmanjka. Odpravlja se že na drugo diagonala od Rateč do Žuničev (SZ - JV Slovenije).

Punca z jezeri
Punca z jezeri © mojajezera

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...