Rok MihevcRok Mihevc

Pristojne službe bodo v prvih septembrskih dneh pozorne tudi na šolske prevoze

Slovenija | 17.08.2017, 17:45

Vsi udeleženci v prometu bodo morali ob skorajšnjem začetku novega šolskega in veroučnega leta še posebej paziti na otroke. Pristojne službe tudi tokrat pripravljajo različne dejavnosti za njihovo večjo varnost. Dodatno pozornost bodo namenile šolskim prevozom.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije bodo pred začetkom šolskega in veroučnega leta že drugič organizirali preventivno akcijo, imenovano 365 dni. Njen namen je voznike opozarjati na skorajšnjo prisotnost otrok na cesti. Letos se še dodatno usmerjajo v njihovo varnost med šolskimi prevozi. Nekatere šole imajo namreč lastne vozila in kadre, ki niso profesionalni vozniki, na njih je velika odgovornost.

"V začetku leta so malo razposajeni. Treba jih je opozarjati, naj se pripnejo," je obnašanje otrok med vožnjo opisal zaposleni ene od osnovnih šol, ki se je udeležil današnjega izobraževanja na Vranskem. Tam so inštruktorji varne vožnje voznike šolskih kombijev med drugim seznanili s pravilno uporabo avtosedežev, saj gre za pogost problem, izvajali so vaje zaviranja na različnih podlagah in ob različnih hitrostih, učili so jih reševanja zdrsa vozila in tudi pravilnega reševanja potnikov iz prevrnjenega vozila. "Potem ko končamo, mnogi pravijo, da je bilo super. Ugotovijo, da niso več kos nekaterim težavam, ki se pojavljajo na cestah," je izkušnje udeležencev tečaja strnil inštruktor varne vožnje Rafael Pečjak. Ob tem je vse odrasle spomnil, da je treba tudi otroke že zgodaj začeti vzgajati za odgovorno udeležbo v prometu.

Na cestah bodo v prvih septembrskih dneh še bolj prisotni tudi policisti.

Slovenija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...